Tofu skrambls (kultenis) ar zaļumiem

 

 

Man ļoti šķiet, ka esmu atradusi savu (pagaidām) ideālo tofu skrambla recepti. Uzreiz jāsaka, ka man nav nekādu iebildumu pret vienkārši sadrupinātu un apceptu tofu ar dažādām piedevām, tas man joprojām garšo. Bet šis vairāk atbilst tam, ar ko gribas aizvietot olu kulteni – tas ir mazāks sauss un maigāks nekā vienkārši apcepts tofu. Esmu izmēģinājusi daudz dažādu variantu, un šis beidzot ir tas, ko meklēju – tofu nav “jēls”, tas ir apcepts zeltains, bet ar plānu mīklas slānīti, kas padara tofu mitrāku un vēl kaut kādu, kam man pietrūkst aprakstošo vārdu. Kad biju tikusi līdz vēlamajai konsistencei, turpināju ar garšu. Un tieši laikā nāca ziņa, ka ASV restorāna “Crossroads” pavāri izgudrojuši recepti tomātu “olai”. Recepte, protams, ir firmas noslēpums, bet ļoti noderīgs man bija viņu pamatojums izvēlēties tomātu – olas ir dabiski saldas un tomāti tāpat. Par to es nekad nebiju domājusi, bet, jā, ir jau gan. Izmēģināju savās receptēs pievienot saldumu, bet tas nebija tas, arī tomāts bez “Crossroads” noslēpuma nestrādāja. Un tad es iedomājos, ka pagatavots tomāts taču ir dabisks umami avots, un tā es nonācu līdz gaišajai miso pastai, kas ir dabiski saldeni sāļa un ir tīrs umami. Šī versija man pagaidām šķiet ļoti laba, lai gan jau redzu, ko gribētu vēl uzlabot. Bet to es darīšu pēc brītiņa – man kādu laiku jāatpūšas no tofu skrambla gatavošanas un ēšanas. Bet jums gan – labu apetīti!

 

 

VAJADZĪGS (2  mazām vai 1 lielai porcijai):

  • 2 ēd.k. turku zirņu miltu*
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 1/4 tējk. sīpolu pulvera
  • 1/4 tējk. ķiploku pulvera
  • 6 ēd.k. neitrālas garšas sojas piena vai ūdens
  • 1/2 -1 tējk. gaišās miso pastas*
  • 200 g cietā tofu*
  • 1/4 tējk. kurkumas
  • 4 (vai vairāk) diļļu zariņi, smalki sakapāti
  • 3 (vai vairāk) loki, smalki sakapāti
  • Šķipsniņa melnās Himalaju sāls kala namak*
  • Melnie pipari, svaigi malti
  • Neitrālas garšas eļļa vai margarīns (varu ieteikt Alsan Bio) cepšanai
  • Piedevas (pēc izvēles): kūpināts tofu, baklažānu kubiciņi ar kūpinājuma garšu*, tomāti, paprika un citas garšīgas lietas

GATAVO:

  • Bļodā samaisa turku zirņu miltus, kukurūzas cieti, sīpolu un ķiploku pulveri un ūdeni. Pievieno miso pastu un ar dakšiņu kārtīgi samaisa, līdz viss miso izšķīdis.
  • Tofu nosusina virtuves dvielī, bet nenospiež.
  • Vidējā temperatūrā uzkarsētā pannā lej eļļu, to uzkarsē un iedrupina tofu. Drupinot tofu, cenšas atstāt arī lielākus gabalus (apm. 1/2-1 tējkarotes izmēra). Pavisam mazi gabaliņi ātri izcepas un izkalst.
  • Pievieno kurkumu un, pa brīdim apmaisot, cep.
  • Kad tofu kļuvis viegli zeltains, to ieber bļodā pie sagatavoto turku zirņu miltu-cietes maisījuma un samaisa. Uzkarsē pannā vēl nedaudz eļļas un lej tajā bļodas saturu. Ļauj visam kādu minūti pacepties un uzmanīgi, kā apgrozot pankūku, to pa gabaliem apgriež otrādi un sadala mazākos gabaliņos, lai nesanāk viena liela pankūka.
  • Pievieno lociņus un dilles (drusciņu pataupot dekorēšanai). Vēl dažas minūtes, uzmanīgi maisot un pārcilājot, cep, līdz kultenis ir gatavs, bet nav pārcepts. Vēlams noķert to brīdi, kad mīkla vairs negaršo kā negatava mīkla, bet ir viegli mitra un nav izkaltusi sausa.
  • Noņem pannu no karstuma, pārkaisa ar šķipsniņu kala namak sāls un melnajiem pipariem, viegli apmaisa. Pārkaisa ar zaļumiem un ēd karstu. Iesaku pasniegt ar salātiem, avokado (ar kala namak un citrona sulu), maizītēm utt.

 

PIEZĪMES:

*Man ļoti nepatīk šo ēdienu saukt par kulteni, tāpēc parasti dēvēju to par tofu skramblu, sakot, ka tofu taču nekuļ. Bet tad, ar dakšiņu sparīgi cenšoties izmaisīt miso pastas kunkulīšus, sapratu, ka mazliet jau kulšana ir gan. Lai tad ir kultenis pagaidām, varbūt ar laiku nāks labāks vārds vietā.
*Turku zirņu milti ir lielisks produkts, ko bieži izmantoju gatavošanā. Te būs trīs man mīļas receptes: turku zirņu miltu omlete, brokastu maizītes turku zirņu miltu garoziņā un kraukšķīgās nori uzkodas turku zirņu miltu panējumā. Turku zirņu milti nopērkami veselīgā uztura veikalos, bio veikalos, kā arī lielveikalos, piemēram, Rimi.
*Iesaku izvēlēties tādu cieto tofu, kas pašam garšo, jo šeit nebūs marinādes vai mērces, kas nomāks tā garšu. Man šai receptei vislabāk patīk izmantot bioloģisko tofu, kas nopērkams kartona pakā (iekšā divi tofu gabali). Tas atrodams lielveikalos – Stockmann, Maxima, kā arī bio veikalos.
*Kala namak jeb Himalaju melno sāli, kas piešķir ēdienam vārītām olām raksturīgo aromātu, var atrast garšvielu veikalā Spice House, veikalā Dabas stacija, Biotēkā, Stockmann, interneta veikalā Manas Garšas un citur. Starp citu, melnā sāls nav tik melna, kā to mālē – kā redzams bildē, samalta tā ir drīzāk rozīga vai violeta.
*Baklažānu kubiciņus gatavoju šādi – uzkarsētā eļļā maisot cepu ļoti mazus baklažānu kubiciņus, kad tie apbrūnējuši, pievienoju sojas mērci, ātri apmaisu, pārkaisu šķipsnu kūpinātās paprikas pulvera, apmaisu un ņemu nost no karstuma. Kūpinātās paprikas pulveri nav ieteicams ilgstoši karsēt, jo kūpinājuma garša kļūst mazāk izteikta.
*Receptē izmantoju gaišo (balto vai dzelteno) miso pastu, kas tradicionāli tiek gatavota, fermentējot sojas pupiņas un graudaugus. Gaišās miso pastas ir fermentētas īsāku laiku nekā tumšās, tāpēc tās ir maigas, mazāk sāļas un daudzveidīgi izmantojams dažādos ēdienos. Jā, receptē nepieciešams niecīgs miso daudzums un, jā, to var izlaist, bet es domāju, ka ir vērts to iegādāties, izmēģināt un atklāt, cik noderīga, daudzveidīga un lieliska miso pasta var būt. Miso pastu pērku Dabas Stacijā un pasūtu no Cesars.lv. Es to izmantoju visur, tiešām visur, reizēm pat desertos. Ja esi iegādājies miso pastu un nezini, ko ar to darīt, vari jautāt man, mēs ar miso esam labi draugi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *