Kā bērnībā: tomāti un gurķi ar krējumu bez krējuma

_MG_9469-001-1

Reizēm uznāk nostaļģija pēc vasaras pusdienām pie omes Kurzemē. Bērni no dārza sanesuši salātus, tomātus, gurķus un lociņus, ome novārījusi jaunos kartupeļus ar dillītēm un ap galdu sasēdis vesels bars cilvēku. Atceros, ka pieaugušajiem salāti bija aizdarīti ar kefīru vai rūgušpienu, bet sīkaļiem – ar krējumu.  Nezinu, kāds apsvērums, bet kā viens, tā otrs man lika ienīst salātlapas no visas sirds – tik izmirkušas un sērīgas, ka pat virsū skatīties negribas. Bet klasiku – gurķus tomātus un krējumu ar dillēm es cienīju un godāju.

Lai gan pase lielus ciparus nerāda, reizēm sagribas atkal atcerēties to bērnības garšu, kas kādreiz, kad ziemās tomātu un gurķu veikalos nebija, saistījās tikai un vienīgi ar vasaru, šķietami nebeidzamu brīvlaiku un saulainām dienām, kas, gadiem ejot, sazin kāpēc paliek arvien saulainākas.

Nu labi, pietiks šņaukāties piedurknē, laiks ķerties pie lietas. Tātad – ko darīt, ja gribas klasiskos latviešu vasaras salātus, bet vegānisms traucē? Sauc talkā Austrumu gudros un krējuma vietā liec humosu! Es jau vienmēr aģitēju, ka humoss jātaisa pašam, bet šoreiz labi derēs arī viekalā nopērkamais HumHum, jo tam nav pielikts ne kumīns, ne tahini, kas īstam humosam piešķir īsta humosa garšu. Netaisos zvērēt pie prezidenta veselības, ka garšo kā skābs krējums, jo tādu labu laiciņu neesmu ēdusi, bet garšo īsti un labi.

Vajadzēs:

  • 1 gurķis
  • 1-2 tomāti
  • saišķītis diļļu
  • 2-3 ēd.k. humosa (atkarībā no tā, cik krēmīgus salātus grib)
  • citronu sula, sāls pēc garšas
  • kaltēti sīpoli (pēc vēlēšanās)

Nekādas dižās mākslas te nav – sagriež gurķi un tomātu, sakapā dillītes, piemaisa humosu un citronu sulu un pieber sāli. Ēd un priecājas.

Zemsvītras piezīme:

*Es pēdējā laikā esmu iecienījusi kaltētos sīpolus. Svaigos nekādi nevaru turēt, bet kaltētie ir absolūts atradums un favorīts. Tad nu iemaisu arī tos iekšā un turpinu ēst un priecāties, jo garšo gluži kā bērnībā.

2 Comments

  1. Pingback: Anonymous

  2. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *