Lieldienu brokastis

 

 

Domājot par Lieldienu ēdieniem, es domāju par brokastīm, jo manā bērnībā tie vienmēr bijuši rīta svētki. Mūsu ģimenē (tāpat, kā, pieņemu, daudzās citās), šo svētku centrā bija olas un to krāsošana, slēpšana, meklēšana, ripināšana, sišana un ēšana. Man patika viss, izņemot to pēdējo, jo vārītas olas man gluži vienkārši negaršoja. Droši vien tāpēc vēlāk, kad pievērsos vegānismam, man nepavisam nebija grūti Lieldienās olas aizvietot ar avokado, kas man ļoti garšo, turklāt pēc izskata atgādina neliela pūķa olu. Nevienu svētku jēga nav ēdienā, taču svētku ēdiens viegli piesaista atmiņas un sajūtas. Tāpēc es avokado uzberu melno sāli, kura smarža un garša atgādina olas  – tā es atceros tāla pavasara rītu, kad virtuves logos spīdēja saule, mēs bijām atradušas gandrīz visas mammas un tēta noslēptās olas un mana dzīves lielākā problēma bija tā, ka māsa ir nokodusi galvu manam šokolādes zaķim. Es atceros to rītu, kad abas gājām mazgāt sejas avotiņā un šūpoties vietējā parkā, pirms tur saskrējušas bērnu rindas. Un es atceros pirmās Lieldienas ar savu nu jau topošo vīru, kad sēdējām uz grīdas vēl tukšā viesistabā, ēdām brokastu maizītes un skatījāmies cīruļputeni aiz loga.

Lai laba gatavošana un skaisti svētki, ko atcerēties nākamgad!

 

 

 

Brokastu maizītes turku zirņu miltu garoziņā

  • 6-8 bagetes šķēlītes
  • 1/3 gl. turku zirņu miltu (50 g)
  • 1 tējk. itāļu garšvielu maisījuma
  • 1 /4 tējk. oregano
  • 1/4 tējk. ķiploku pulvera vai Asumiņš maisījuma
  • 2 tējk. rauga pārslu
  • 1/4 tējk. + šķipsniņa melnā Indijas sāls kala namak
  • 1/3 gl. ūdens (85 ml)
  • Rapšu vai vīnogu kauliņu eļļa cepšanai

Gatavo:

  • Bļodiņā samaisa visas sausās sastāvdaļas un pamazām pievieno ūdeni, maisot mīklu, lai neveidojas kunkuļi.
  • Uzkarsētā pannā liek mīklā dāsni apviļātas maizes šķēles un vidējā temperatūrā cep zeltaini brūnas no abām pusēm.
  • Ja šķiet, ka šķēles ir par biezu un maizītes sāni neapcepsies, maizīti pēc apgrozīšanas var nedaudz saplacināt.
  • Maizītes vislabāk garšo svaigi ceptas.

 

 

Zaļo zirnīšu-avokado smēriņš

  • 1 tējk. maigu vai vidēji asu sinepju
  • 1 tējk. citrona sulas
  • 1 ēd.k. tahini (sezama sēklu pastas)
  • 1/4 tējk. + šķipsniņa melnā Indijas sāls kala namak
  • 1 ēd.k. rauga pārslu
  • 2 ēd.k. ūdens
  • 1 gl. konservētu zaļo zirnīšu
  • 1 gatavs vidēja izmēra avokado, sagriezts kubiciņos
  • Daži diļļu zariņi, sasmalcināti (pēc vēlēšanās)

Gatavo:

  • Bļodiņā kārtīgi samaisa visas sastāvdaļas, izņemot zirnīšus un avokado.
  • Pievieno avokado un zaļos zirnīšus un, viegli saspaidot ar dakšiņu, rūpīgi samaisa. Ja vēlas, pievieno dilles.
  • Vislabāk garšo tikko pagatavots.

 

 

Saldais avokado ar šokolādes valrieksta kauliņu

  • 3 gatavi, garšīgi avokado
  • 1 ēd.k. citrona sulas
  • 6 tējk. agaves sīrupa
  • 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas
  • 20-30 g tumšās šokolādes
  • 6 valriekstu kodolu pusītes

Gatavo:

  • Pārgriež avokado gareniski uz pusēm un ar karoti uzmanīgi izņem mīkstumu tā, lai nesabojātu mizu.
  • Sablenderē avokado mīkstumu, citrona sulu, agaves sīrupu un kokosriekstu eļļu viendabīgā, krēmīgā masā. Masu pilda avokado mizās.
  • Avokado pusītes liek slēgtā traukā un ieliek saldētavā uz pāris stundām, līdz krēms atdziest un sacietē. Ja masa ir pārāk sasalusi, avokado kādu stundu pirms ēšanas patur istabas temperatūrā.
  • Izkausē šokolādi, tajā glazē valriekstus, noliek uz cepampapīra, lai šokolāde sacietē.
  • Dekorē avokado pusītes ar valriekstiem, liekot pa riekstam vietā, kur atrastos avokado kauliņš.
  • Vislabāk garšo, kad avokado krēms ir vēss un ne pilnībā atkusis. Ieteicams apēst uzreiz un atkārtoti nesaldēt.

 

Piezīmes: 

*Melnā akmens sāls piešķir ēdienam smaržu un garšu, kas pielīdzināma olu aromātam. Tā nopērkama Biotēkā, garšvielu veikaliņā Spice House, veikalā Hanuman (Rāmas pagrabstāvā), Stockmann un citur.
*Turku zirņu milti atrodami lielveikalu (piemēram, Rimi, Stockmann) miltu plauktos.
*Rauga pārslas (ražotas no neaktīva rauga) var iegādāties Biotēkā, Stockmann un veikalā Dabas stacija. Mans favorīts ir Engevita rauga pārslas.
*Avokado, saskaroties ar gaisu, sāk pamazām brūnēt. Pret to palīdz citrona sula, tāpēc tā pievienota abās receptēs, kur izmantots avokado, tomēr ar šo daudzumu nepietiks, lai ēdieni nemainītu krāsu nemaz, tāpēc iesaku tos celt galdā, kamēr tie svaigi, zaļi un garšīgi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *