Kvinoja ar saldo kartupeli, turku zirņiem, tofu un tahini mērcīti

 

 

Pirms nu jau kāda laika kvinojas bļoda un citas līdzīgas bļodas bija ļoti modīgi ēdieni. No tā varam secināt ne tikai to, ka man patīk modei nevis skriet, bet vilkties pakaļ, bet arī to, ka ir kāds iemesls, kāpēc ļaudis bija pamatīgi aizrāvušies ar ēšanu no bļodām. Es teiktu, ka iemesls ir tas, ka šis ēdiens ir daudzveidīgs, vienkārši variējams un ļoti krāsains un fotogēnisks, kas mūsdienās nepavisam nav mazsvarīgi. Visbiežāk šajās bļodās apvienotas vienkāršas sastāvdaļas, kas viena otru papildina, bet tikpat labi varētu tikt ēstas arī atsevišķi. Parasti tie ir graudaugi, augu olbaltumvielas (piemēram, tofu, sēnes, pākšaugi), kā arī dažādi un dažādi pagatavoti un/vai svaigi dārzeņi. Šīs bļodas kādā brīdī sāka dēvēt par Budas bļodām, iespējams, tāpēc, ka parasti tās cenšas veidot kā pašu pilnību, sabalansējot mazas dažādu sastāvdaļu porcijas. Te būs viens bļodas piemērs, ko vari mainīt, lai piemērotu savam garastāvoklim un ledusskapim.

 

 

Ar norādīto sastāvdaļu daudzumu pietiks 3-4 porcijām.

 

KVINOJA

  • 1 glāze (200 g) kvinojas
  • 2 glāzes (500 ml) ūdens
  • 1/4 – 1/2 tējk. sāls

Kvinoju ļoti rūpīgi noskalo sietiņā, ber katliņā un pārlej ar ūdeni. Uzliek vāku un karsē augstā temperatūrā, līdz ūdens uzvārījies. Tad pieber sāli, samaisa, uzliek vāku, samazina temperatūru līdz ļoti zemai un atstāj vārīties apmēram 15 minūtes. Kad kvinoja gatava, to atstāj uzbriest vēl 5 minūtes. Pirms pasniegšanas uzirdina ar dakšiņu.

 

TURKU ZIRŅI UN SALDIE KARTUPEĻI (pilna recepte atrodama te)

  • 1 bundžiņa turku zirņu
  • 1 neliels saldais kartupelis
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • 1/2 tējk. sāls
  • 2 tējk. kumīna sēklu, samaltu vai 2,5 tējk. malta kumīna
  • 1/2 tējk. oregano
  • 1/2 tējk. saldās vai asās paprikas pulvera

Gatavo:

  • Uzkarsē krāsni līdz 200°C.
  • Turku zirņus nokāš un noskalo. Uzber uz virtuves dvielīša, izveido sainīti un pavisam viegli paburza turku zirņus, lai nosusinātu lieko mitrumu.
  • Saldo kartupeli, nomizo, sagriež uz pusēm, tad griež šķēlēs un sagriež pēc iespējas vienādos gabaliņos, kas ir nedaudz lielāki par turku zirņiem.
  • Turku zirņus un saldos kartupeļus liek ar cepampapīru izklātā pannā, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa sāli, samaisa.
  • Liek cepties 20 minūtes.
  • Izņem no krāsns, pārkaisa ar garšvielām, uzmanīgi samaisa un cep vēl 5 minūtes.

 

TAHINI MĒRCE

  • 3 ēd.k. tahini (sezama sēklu pastas)
  • 3 ēd.k. ūdens
  • 2 tējk. citrona sulas
  • 1/4 tējk sāls
  • 1/4-1/2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi

Visas sastāvsaļas liek bļodiņā un rūpīgi samaisa.

 

TOFU

  • 150 g cietā tofu
  • Sojas mērce
  • Rapšu eļļa cepšanai

Tofu sagriež nelielos kubiciņos un cep uzkarsētā eļļā, līdz tas kļūst zeltaini brūns. Uzlej nedaudz sojas mērces, ātri samaisa un noņem no plīts.

 

SARKANO KĀPOSTU SALĀTI

  • 3-4 sarkanā kāposta lapas (apm. 200 g), sagrieztas plānās strēmelītēs
  • 1 ēd.k. citrona sulas
  • 1/4 tējk. sāls

Visas sastāvdaļas sajauc kopā.

 

ZAĻIE SALĀTI

  • Sauja jebkādu salātlapu
  • Citrona sula
  • Sāls

Salātus saplucina vai sagriež, saimaisa ar citronu sulu un sāli.

 

KVINOJAS BĻODA

Liek bļodiņā kvinoju, sarkano kāpostu salātus, zaļos salātus, turku zirņus un saldos kartupeļus, tofu, pārlej ar tahini mērcīti, ja vēlas, pieber vēl nedaudz sāls, melno piparu vai čili.

 

Piezīmes:

*Var pievienot arī kubiciņos sagrieztu avokado, kinzu, ķirštomātiņus, gurķu šķēles, vienkārši svaigu burkānu salātus un citas garšīgas lietas pēc savas gaumes un vēlēšanās.

 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *