Kraukšķīgi turku zirņi un saldie kartupeļi uzkodām, salātiem un zupām

 

 

Šo recepti bildēt bija diezgan grūti, jo, kamēr domāju, kur būs laba gaisma fotografēšanai, panna pamazām kļuva tukšāka un nefotogēniskāka. Tas tāpēc, ka man šis ir vieglu atkarību izraisošs našķis – kraukšķīgs, salds, sāļš, mazliet pikants, nu, viss tur ir. Ja netīšām neizēdas visa panna tāpat, šos kraukšķīšus vari pārkaisīt salātiem, pievienot siltajiem ēdieniem un zupām. Vislabāk, protams, garšo silti, taču nav ne vainas arī padzisušiem.
Bez garšīguma šai receptei ir arī citi plusi – tā ir ļoti vienkārši pagatavojama un ļoti veiksmīgi pakļaujas improvizācijai, jo vari variēt ar garšvielām. Es visbiežāk izvēlos kumīnu, aso papriku, savu iemīļoto garšvielu maisījumu Asumiņš, čili Svanetijas sāli, kariju, rauga pārslas, melnos piparus, sīpolu pulveri, kūpināto papriku un koriandru. Ne visu kopā, protams.

Vajadzīgs:

  • 1 bundžiņa turku zirņu
  • 1 neliels saldais kartupelis
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • 1/2 tējk. sāls
  • 2 tējk. kumīna sēklu, samaltu vai 2,5 tējk. malta kumīna
  • 1/2 tējk. oregano
  • 1/2 tējk. saldās vai asās paprikas pulvera

 

Gatavo:

  • Karsē krāsni uz 200°C.
  • Turku zirņus nokāš un noskalo. Uzber uz virtuves dvielīša, izveido sainīti un pavisam viegli paburza turku zirņus, lai nosusinātu lieko mitrumu.
  • Saldo kartupeli, nomizo, sagriež uz pusēm, tad griež šķēlēs un sagriež pēc iespējas vienādos gabaliņos, kas ir nedaudz lielāki par turku zirņiem.
  • Turku zirņus un saldos kartupeļus liek ar cepampapīru izklātā pannā, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa sāli, samaisa.
  • Liek cepties 20 minūtes.
  • Izņem no krāsns, pārkaisa ar garšvielām, uzmanīgi samaisa un cep vēl 5 minūtes.

 

Piezīmes:

*Kā jau minēju, šis ir lielisks našķis un laba piedeva arī citiem ēdieniem. Ja nav saldā kartupeļa, turku zirņus, protams, var cept arī vienus pašus.
*Garšvielas pievieno beigās, lai tās nepiedegtu. Ja vēlas, pēc izņemšanas no krāsns var pievienot arī smalki sakapātus garšaugus. Mans faovrīts noteikti būtu kinza, bet iederētos arī pētersīļi, varbūt arī timiāns un drusciņa rozmarīna.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *