Krāsnī cepts marinēts tofu un baklažāns

 

 

Tofu pavisam noteikti ir viens no maniem mīļākajiem produktiem, kas ledusskapī atrodams gandrīz vienmēr. Visbiežāk pērku tuvākajā veikalā atrodamo vislētāko tofu Sojalita, ko (tāpat kā citus neitrālās garšas tofu) izmantoju dažādu ēdienu gatavošanā. Uzkodām un sendvičiem šad tad nopērku arī kādu smalkāku tofu – kūpinātu, marinētu, ar tomātiem, baziliku vai mango. Veidu ir patiešām daudz, ražotāju arī daudz, tāpēc katram ir iespēja atrast tofu, kas garšo vislabāk.
Visbiežāk tofu kubiciņus vai šķēlītes ātri apcepu uz pannas, beigās pielejot kādu marinādi vai sojas mērci, taču šad un tad cepu tofu arī krāsnī. Šoreiz dalos ar ļoti klasisku tofu marinādi, kurā apvienotas ķīniešu virtuves galvenās garšas – sojas mērce, ķiploks, čili un ingvers, neaizmirstot arī par skābumu un saldumu, kā jau tam marinādē jābūt. Kāds ir rezultāts? Marināde un cepšana maina gan tofu garšu, gan tekstūru un necilo Sojalitu nevar ne pazīt, to noteikti varētu sajaukt ar kādu no smalkajiem un dārgajiem ražojumiem.
Tā kā pannā bija brīva vieta, pieliku klāt arī baklažānu, un tā izrādījās zelta ideja. Ja tev garšo grilēti baklažāni, noteikti izmēģini šo recepti, apsolu, ka nebūs jāviļas.

 

Vajadzīgs:

  • 450 g cietā tofu (tie ir 3 Sojalita klasiskā tofu iepakojumi, bet, protams, der arī jebkurš cits cietais tofu)
  • 1 baklažāns (pēc izvēles)
  • 1/2 gl. (125 ml) sojas mērces
  • 3 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi
  • 1/2 tējk. čili pārslu
  • 1 tējk. ingvera sulas (izspiestas no smalki sarīvēta ingvera gabaliņa)
  • 1 tējk. agaves sīrupa
  • 1 ēd.k. rapšu vai sezama eļļas
  • 1 tējk. rīsu etiķa

 

Gatavo:

  • Gatavo marinādi – bļodā sajauc visas sastāvdaļas un noliek maliņā.
  • Izņem tofu no iepakojuma, nosusina, ietin dvielītītī un uzliek kādu smagumu uz 15-30 min., lai izspiestu lieko ūdeni.
  • Ar nazi veido diagonālus iegriezumus, kas dziļumā sniedzas apmēram līdz pusei tofu biezuma.
  • Baklažānu sagriež gareniski uz pusēm. Veic diagonālus iegriezumus abos virzienos vispirms baklažāna iekšpusē, tad apgriež otrādi un viegli iegriež arī baklažāna mizu. Uzmanās, lai nepārgrieztu baklažānu pavisam, tam būtu joprojām jāturas kopā.
  • Izkāš marinādi caur sietiņu, kārtīgi izspiežot biezumus ar karoti. Biezumus saglabā.
  • Lēzenā traukā lej marinādi un liek tajā tofu ar iegriezumiem uz leju. Ja marināde nenoklāj visu tofu, apslaka virspusi ar marinādi. Atstāj marinēties uz vismaz 10 minūtēm. Tad apgriež tofu otrādi, atkal dāsni aplej ar marinādi un atstāj uz vēl vismaz 10 minūtēm.
  • Uzkarsē krāsni uz 175°C.
  • Ar olīveļļu ieziestā dziļā pannā liek tofu gabaliņus ar iegriezto pusi uz augšu. Pārslaka ar marinādi.
  • Liek pannā baklažānus ar griezto pusi uz leju, vispirms dāsni pārslakot tos ar marinādi, lai tā iekļūtu griezumu vietās abās baklažāna pusēs.
  • Liek pannu cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.
  • Tofu apgriež otrādi un apslaka ar marinādi. Baklažānus arī apgriež otrādi un griezuma vietās liek marinādes biezumus (čili un ķiplokus). Cep vēl 15 minūtes.
  • Tofu pēc cepšanas vēlreiz pārlej ar marinādi, pasniedzot sagriež plānās šķēlītēs un uzlej vēl nedaudz marinādes.

 

Piezīmes: 

*Sojalita (nopērkama Rimi un Supernetto) bez piedevām šai receptei ir ideāli piemērota, jo tas ir viens no stingrākajiem/cietākajiem tofu, ko pie mums var nopirkt, taču noteikti var mēģināt cept arī citu ražotāju tofu.
*Tofu pēc izcepšanas atgādina dažu ražotāju kūpināto tofu. Varbūt tas varētu šķist mazliet pasauss, ja ēstu to kā, piemēram, pamatēdienu, bet, sagriezts šķēlītēs un pārliets ar marinādi, garšo brīnišķīgi.
*Pēc gatavošanas pāri palikušo marinādi uzglabā ledusskapī dažas dienas. Tā noderēs gan kā marināde citiem ēdieniem, gan kā bāze dažādām mērcēm, piemēram, pie voka ēdieniem, rīsiem, Āzijas stila pelmenīšiem, salātiem, zupām utt.

 

 

 

4 Comments

Leave a Reply to martaram Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *