Svētku kotletītes no sojas un sēnēm

 

 

Gatavojoties svētkiem, man nav iebildumu mazliet ilgāk pastāvēt pie plīts, jo tad gatavošanās ir daļa no pašiem svētkiem. Gatavojot šīs kotletītes, notiek viss, ko saistu ar lielo svētku gatavošanu – darbojas cepeškrāsns, kaut kas mērcējas, kaut kas cepas, jāizmanto rīve, virtuves kombains un ikdienā mazāk lietotas garšvielas. Vārdu sakot, virtuvē valda nopietna rosība un briesmīgs bardaks. Tā kā novembrī gaisma beidzas ātri, ēdienu nācās bildēt pagalmā, un, nākot iekšā mājās, smarža diezgan noteikti teica, ka, jā, šeit top svētki. Lai arī tavās mājās svētki top, smaržo un ir gan gatavošanās tiem, gan kaut kas daudz vairāk.

 

Vajadzīgs (40-45 kotletītēm):

  • 170 g sojas granulu + 1 buljona kubiņš + 1 l verdoša ūdens
  • 500 g šampinjonu, nomazgātu un sagrieztu uz pusēm (vai četrās daļās, ja tie ir ļoti lieli)
  • 1 tējk. kaltēta timiāna
  • 1 tējk. kaltēta rozmarīna
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 2 ēd.k. sojas mērces
  • 5 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. olīveļļas
  • 1 sīpols, smalki sakapāts
  • 1 burkāns, sarīvēts uz rupjās rīves
  • 1 selerijas kāts, smalki sakapāts
  • 1 liels smaržīgais pipars, samalts (apm. 1/4 tējk.)
  • 1 tējk. koriandra sēklu, samaltu
  • 1/2 tējk. kalnumētras (pēc izvēles)
  • 1 tējk. kaltētas salvijas, smalki sakapātas
  • 1/4 tējk. melno piparu
  • 1/4 tējk. sāls
  • 3 ēd.k. sojas mērces
  • 3 ēd.k. rauga pārslu
  • 5 ēd.k. tomātu biezeņa
  • 1 bundžiņa sviesta pupiņu, noskalotu un saspiestu ar dakšiņu
  • 2 ēd.k. turku zirņu miltu
  • 1/2 gl. panko rīvmaizes

 

Gatavo:

  • Uzkarsē krāsni līdz 200°C. Kamēr krāsns karsējas, nomazgā un sagriež šampinjonus. Liek tos dziļā pannā, apslaka ar eļļu, pievieno timiānu, rozmarīnu un sojas mērci un samaisa. Starp šampinjoniem izvieto ķiploku daiviņas (daiviņas nav jānoloba, tām tikai nogriež pašu galu). Liek cepeškrāsnī.
  • Pēc 15 minūtēm nolej šķidrumu, kas sakrājies pannā (pataupi šo šķidrumu, tas noderēs, kad gatavosi balto mērcīti svētku galdam). Liek šampinojnus un ķiplokus cepties uz vēl 15-20 minūtēm, pa brīdim apskatot un apgrozot, līdz sēnes apbrūnējušas.
  • Kamēr sēnes cepas, sagatavo dārzeņus un soju. Katliņā ber soju, iedrupina buljonu, pārlej ar verdošu ūdeni, samaisa, uzliek vāciņu un atstāj uz 15 minūtēm ievilkties.
  • Pannā uzkarsē olīveļļu un zemā temperatūrā apcep sīpolus, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi. Pievieno burkānus, seleriju un garšvielas (sastāvdaļu sarakstā līdz sālij ieskaitot). Maisot cep, līdz burkāni kļuvuši mīkstāki.
  • Soju nokāš un kārtīgi nospiež lieko ūdeni. Liek pannā pie dārzeņiem, pievieno sojas mērci, tomātu biezeni un, pa brīdim maisot, cep vidēji augstā temperatūrā, līdz soja nedaudz apbrūnējusi un kļuvusi sausāka.
  • Liek virtuves kombainā soju un sēnes un blenderē, līdz veidojas viendabīgāka masa (bet ne putriņa). Liek lielā bļodā.
  • Pievieno saspaidītās pupiņas, turku zirņu miltus, panko, kārtīgi samaisa. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, bet nevajadzētu pārcensties, jo cepot garšas kļūst intensīvākas.
  • Uzkarsētā pannā vidējā temperatūrā cep eļļā nelielas kotletītes, līdz tās no abām pusēm kļuvušas brūnas. Ja nepieciešams, pannu pēc katras cepšanas kārtas izslauka, lai tajā nekrātos drupašas, kas var piedegt.

 

Piezīmes:
* Es patiešām lepojos ar šīm kotletītēm – tās labi turas kopā, smuki apcepas, nav sausas un ir pilnas garšu. Par to rūpējas krāsnī ceptās sēnes, tomāti, sojas mērce un dažādās garšvielas. Vislabāk tās garšo siltas, bet arī atdzisušām nav ne vainas. Tās noteikti var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms celšanas galdā uzsildīt.
*Rauga pārslas var nepievienot, ja tādu nav, bet iesaku tādas iegādāties. Īpaši iesaku Engevita rauga pārslas, kas nopērkamas Stockmann un ekoveikalos.
*Panko rīvmaizes vietā droši vien varētu izmantot klasisko rīvmaizi, tā ir rupjāk sasmalcināta rīvmaize. Panko nopērkama lielveikalos, piemēram, Rimi.
*Ja nav virtuves kombaina, var mēģināt sēnes smalki sakapāt un samaisīt ar soju tāpat. Ja mājās ir gaļas maļamā mašīna, noteikti var izmantot to.
*Cepot kotletītes, liec tās uzkarsētā eļļā, cep vidējā temperatūrā un ļauj izveidoties garoziņai, pirms tās apgrozi, tad tās neizjuks.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *