Riekstu, sēklu un auzu pārslu enerģijas bumbiņas

 

 

Lai gan šīs sauc par enerģijas bumbām, man parasti nepietiek enerģijas, lai apēstu vairāk par vienu, jo tās ir supersaldas un supersātīgas. Bet citus tas nekavē, un labi, ka tā, jo šīs bumbas es nekad negatavoju pati sev, tās vienmēr rullējas tikai saldummīļiem par prieku. Ļoti līdzīgas bumbiņas esmu gatavojusi kopā ar bērniem skolās, kad mani tur uzaicina pastāstīt un parādīt vegānisku/videi draudzīgu gatavošanu. Laikam jau lieki teikt, ka bērni ir sajūsmā, par saldumu  nesūdzas un ļoti labprāt piedalās gatavošanā.

 

Vajadzīgs (apmēram 20-30 bumbiņām, atkarīgs no izmēra):

  • 200 g klasisko auzu pārslu (2 gl.)
  • 100 g saulespuķu sēklu (nepilna 1 gl.)
  • 150 g riekstu (apmēram 1 gl., atkarīgs no riekstiem)
  • 150 g mīksto dateļu (apmēram 1 gl. ar kaudzīti)
  • 125 ml agaves, dateļu vai kļavu sīrupa (1/2 gl.)
  • 100 g zemesriekstu vai cita riekstu sviesta (1/3 gl.)
  • 3 ēd.k. linsēklu
  • 50 g kaltētu ābolu, cidoniju vai dzērveņu skābumiņam (pēc izvēles)
  • Vaniļa, kanēlis, kardamons vai citas garšvielas pēc vēlēšanās
  • Apviļāšanai – kokosriekstu skaidiņas, sezama sēklas, kaņepju kodoliņi, nesaldināts kakao u.c.

 

Gatavo:

  • Sāk ar grauzdēšanu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Auzu pārslas un saulespuķu sēkliņas ber uz cepamplāts un cep 10-15 minūtes, pēc 5-10 minūtēm apmaisot un pieskatot, lai nepiedeg. Tāpat rīkojas ar riekstiem*.
  • Virtuves kombainā sasmalcina riekstus, sēklas un auzu pārslas, līdz izveidojas kaut kas līdzīgs ļoti rupjiem miltiem. Ber lielā bļodā.
  • Datelēm izņem kauliņus. Dateles liek virtuves kombainā, pievieno agaves sīrupu un smalcina, līdz izveidojas viendabīga masa.
  • Pievieno riekstu sviestu un atkal blenderē, līdz iegūta viendabīga masa. To pievieno auzu pārslām un riekstiem bļodā un rūpīgi samaisa.
  • Pievieno linsēklas, garšvielas un smalki sakapātus kaltētos/žāvētos augļus, ja tādus izmanto. Samaisa.
  • Veido nelielas bumbiņas, ko var apviļāt sēkliņās, kakako vai kokosriekstu skaidiņās.
  • Var ēst uzreiz, bet garšīgāk būs, ja ieliksi uz kādu pusstundu-stundu saldētavā.

 

Piezīmes:

*Ja izmanto lazdu riekstus, tos pēc grauzdēšanas uzber uz dvielīša, izveido no tā sainīti un patur kādas 10 minūtes, lai rieksti atdziest. Pēc tam sainīti sit pret galdu un burza rokās, līdz no riekstiem atdalās miziņas un tos var notīrīt.
*Ieteicams izmantot riekstu sviestu, kurā nav riekstu gabaliņu, tad to būs vieglāk sajaukt ar datelēm un sīrupu un iemaisīt auzu pārslu-riekstu maisījumā.
*Droši variē ar riekstiem, sēklām un žāvētajiem augļiem. Kamēr vien bumiņas ir garšīgas un turas kopā, tās ir izdevušās.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.