Sildoša tomātu biezzupa un avokado grauzdiņi

_MG_1886 copy

Kad dzīvsudrabs pēc svētkiem ilgstoši aizgulējies termometra lejasdaļā un ziema virtuvei nozagusi silto ūdeni, man gribas dot pa bundžām. Lai kur arī nebūtu radies šis teicamais teiciens, es to izmantoju, lai apzīmētu vandīšanos pa krājumiem, kur allaž atrodams pa bundžiņai konservētu tomātu, pupiņu un turku zirņu. Šādās ziemās krātuvīte tiek apciemota īpaši bieži, jo ļauj aši pagatavot sātīgus, sildošus ēdienus, lieki nesaldējot pirkstus un netērējot enerģiju, kas vairāk nepieciešama kakao dzeršanai un kaķu glaudīšanai.

_MG_1852 copy

Vajadzīgs:

  • Konservēti, sasmalcināti tomāti (lielā 800 g bundža)
  • 1 sīpols, sīki sakapāts
  • 3 ķiploku daiviņas, sīki sakapātas
  • 1 neliels burkāns, nomizots un sagriezts nelielos gabaliņos
  • 1 cm ingvera saknes, sarīvētas
  • 1 tējk. kumīna sēklu
  • 1/2 tējk. kaltēta timiāna
  • 1/2 tējk. karija garšvielu maisījuma
  • 1/2 tējk. garam masala garšvielu maisījuma
  • 1/4 tējk. kurkumas
  • Nedaudz olīveļļas apcepšanai
  • Konservēti turku zirņi (400 g bundžiņa)
  • 1/2 tējk. karija garšvielu maisījuma
  • 1/2 tējk. sojas mērces
  • Nedaudz rapšu eļļas apcepšanai
  • 4 maizes šķēlītes
  • 1 gatavs avokado
  • Šķipsniņa melnā akmens sāls vai cita sāls
  • Nedaudz olīveļļas apcepšanai

Gatavo:

  • Katliņā uzkarsē olīveļļu un apcep garšvielas – kumīnu, līdz tas sāk sprakšķēt, un tad arī pārējās garšvielas, līdz tās sāk smaržot, piemanot, lai nepiedeg.
  • Pievieno sīpolus un ķiplokus un, pa brīdim apmaisot, karsē uz nelielas uguns, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.
  • Katliņā ber burkānu gabaliņus un maisot pakarsē vēl dažas minūtes.
  • Pievieno sasmalcinātos tomātus un ūdeni, uzvāra uz straujas uguns, samazina karstumu, uzliek vāku un vāra 15 minūtes vai līdz burkāni ir gatavi. Pievieno sāli pēc garšas.
  • Gatavai zupai pievieno no rīvētā ingvera izspiesto sulu un kārtīgi samaisa.
  • Kamēr zupa vārās, apcep turku zirņus un apgrauzdē maizīti.
  • Pannā uzkarsē eļļu un ber iekšā noskalotus, mazliet nosusinātus turku zirņus. Nedaudz apcep, pievieno karija pulveri, maisot cep vēl minūti, pievieno sojas mērci un apcep vēl minūti.
  • Sakarsētā olīveļļā nedaudz apgrauzdē maizes šķēles.
  • Liek uz katras šķēlītes 1/4 avokado (sagrieztu garenās šķēlēs) un saspaida ar dakšiņu. Pārkaisa ar sāli. Var pievienot arī kādu apceptu turku zirni. Ja maizīti neēd uzreiz, pārslaka ar citronu sulu, lai avokado nesāktu brūnēt.
  • Lej šķīvjos vai bļodiņās karsto zupu, pievieno apceptos turku zirņus un ēd, piekožot klāt grauzdēto avokado maizīti. Pamazām kļūst siltāks.

_MG_1874 copy

Piezīmes:

*Ja zupa šķiet par biezu un garšās piesātinātu, pievieno pāris ēdamkarotes kokosriekstu piena. Ja vēlas, zupu var arī sablendēt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.