Pūruļa purvīgais pavasara ēdiens: miežu putraimi ar meža sēnēm

 

_MG_2862

Rīta putni, vakara putni un pavasaris.

Manam pūču tēvam patika vakaros vēlu iedzert un rakstīt dzeju uz virtuves skapīšu durvīm, bet cīruļu mammai patika mūs brīvdienās modināt, lai kopīgi mazgātu aizkarus vai darītu citas možas lietas. Un tagad, 20+ (vai 30-) gadus vēlāk, es esmu absolūts pūrulis, kas pēc ilgāka apspiestības perioda atkal var plānot savu nekā nedarīšanas grafiku tā, lai solidarizētos kā ar agrajiem, tā vēlajiem putniem. Vēl viena lieta, ko atkal var darīt – var klaiņot DAUDZ. Lai viss būtu vēl pilčeriskāk, man ir ļoti paveicies ar skaistu, vēl īsti neiepazītu dzīvošanas vietu un īpaši purvīgu (Purvīša burvīgu tātad) pavasari. Pēc klaiņojumiem saulainā, bet vējainā pavasarī, kad atnāc mājās ar dabisku bronzeri un blašu, vēja nopūstiem elkoņiem un vieglu iesnu, gribas maķenīt nenormāli daudz iestiprināties. Ja rudenī esi bijis kārtīgs dzīvnieciņš un uzcītīgi vācis krājumus ziemai, saldētavā joprojām var atrast Košragā lasītās sēnes un kādam putraimiņam jau pieliekamajā arī jābūt. Un top kaut kas silts un purvīgs.

Vajadzīgs (mūsu mājās tās būtu 4 porcijas):

  • 3 tases (cup) novārītu miežu putraimu
  • 1 tase apceptu, saldētu meža sēņu (ja ir tā veiksme izmantot svaigas sēnes, tās vajadzēs vairāk)
  • 1 neliels sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • Dāsna šķipsna kaltēta timiāna vai svaigs timiāna zariņš
  • Rozmarīna zariņš
  • 6 kaltēti tomāti eļļā (ja izmanto kaltētus bez eļļas, tie iepriekš jāmērcē)
  • Sāls
  • Olīveļļa
  • Svaigi malti melnie pipari

_MG_2845

_MG_2916

Gatavo:

Novāra miežu putraimus: aukstā ūdenī liek rūpīgi noskalotus putraimus (putraimi:ūdens = 1:2), ļauj uzvārīties, pievieno sāli, samazina karstumu un, pa brīdim maisot, vāra, līdz putraimi gatavi. Uzliek vāku un ļauj atpūsties.

Olīveļļā viegli apcep sīki sasmalcinātu ķiploku un sīpolu, līdz sāk patīkami smaržot un sīpols kļūst nedaudz caurspīdīgs. Pievieno sēnes, timiānu, rozmarīnu un sāli, samaisa, uzliek vāku uz pāris minūtēm. Cep, līdz sēnes gatavas. Pievieno novārītos putraimus, kaltētos tomātus, visu kārtīgi samaisa un ļauj vēl kādas 5-10 minūtes apcepties/pasautēties. Pārkaisa ar viegli apceptiem ciedru riekstiem un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Ēd (ar zaļām salātu lapām, jo ir pavasaris un vispār).

Zemsvītras piezīme:

*Laikā, kad daudzi vēlas izvairīties no kviešiem un skumst pēc kuskusa un bulgura, šāds miežēdiens ir ļoti labs mierinājums, jo vismaz salātos abus kviešainos aizstās lieliski.

*Bildēs redzams ēdiens divos piegājienos. Otrais, kur mieži ir salātu sastāvdaļa (tātad zaļo laupu ir vairāk), man pat tīk labāk.

*Ja nav daudz karalisko meža sēņu, var pievienot arī portobello sēnes. Ja nav to, iztiek ar šampinjoniem un nākamajā gadā salasa vairāk sēņu.

*Pāri palikušo miežu putru es laikam apēdīšu kā bērnībā, kad tā bija viens no maniem lielākajiem gardumiem – bez piedevām, iespējams aukstu, lasot šī brīža mīļāko grāmatu. Reizēm man galīgi nav iebildumu kārtīgi saputroties.

_MG_2922

_MG_2925

4 Comments

  1. Arieta says:

    Nu īsteni purvīga ideja! Es, čakls dzīvnieciņš būdams, esmu pagājušoruden krietni daudz sēņu ievākusi, un bija jau piemirsts, ka lielākā daļa lietā vēl nav liktas. Milzu paldies par iedvesmojošo ideju rītdienas (iespējams) vakariņām!

    • martaram says:

      Malacis, dzīvnieciņ :) Es arī tikai tagad sāku par dažām saldētavas atvilktnēm atcerēties, tā ka pavasaris būs ēdelīgs acīmredzot.

  2. ieva says:

    Muusdienaas ir taa priekshroziiba kalteetas mezha seenes un aii saldeetas atrast paris veikalos .. shovakar buus puurulja “miezhsotto” jaaliek viiram galdaa :)
    Paldies par ideju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.