Indiski sautēti dārzeņi ar tofu kraukšķiem

Mani jau pāris dienu vajāja doma par kāpostu/topinambūru kombināciju.

Vakar nolēmu beidzot abus saprecināt.
Es cilvēks nopietns un vispirms raudzījos pēc iespējamiem gatavošanas  vairantiem. Vienīgais, ko atradu, bija kāpostu-topinambūru pica ar Ementāles sieru. Izklausījās labi, bet dīvaini arī, un tad būtu vēl jādomā, kā to siera nebūtību aizmālēt… galu galā pieslēdzos tikai kāpostu receptēm, kaut kā nonācu līdz indiešu ēdieniem, uzgāju ļoti labu lapu ar video un detalizētiem aprakstiem: Manjula’s kitchen. Tur paskatījos visādas garšvielu kombinācijas, paskatījos, ko dara ar kāpostiem un beigu beigās nolēmu daudz nečikināties un ķerties tik pie darba.  Sanāca man tāda pavisam vienkārša receptūra:

Sautējumam:
500 g kāpostu (smuki, smalki sastrēmelētu)
500 g kartupeļu (mazās ripiņās vai pusmēnešos sagrieztu)
500 g topinambūru (mazos kubiņos sagrieztu)
pa 1/2 tējk. – sinepju sēklu (man bij tumšās), kurkumas, garam masala
1 tējk. kumīna
2 ēd.k. citrona sulas
2 ēd. k. eļļas
3-4 gl. ūdens

Sāku ar topinambūru biezeni, jo gribēju to pievienot kāpostu/kartupeļu sautējumam kā mērci beigās klāt.

Nelielā katlā sabēru topīšus un pārlēju pāri ūdeni, tīri tā, lai nosedz dārzeņus. Vēl pievienoju citronu sulu, lai topīši nenomelnē. Un jā – sāli arī piemetu pāris šķipsnas.
Tā uz lēnas uguns topīši vārījās apmēram 15 min.
Tos pēc tam sablendēju un  pievienoju 1 ēd.k. sausā sojas piena, lai krēmīgāk.

Sautējumam:
Uzkarsēju pannā eļļu, tajā apcepu sinepju sēklas, kad tās sāka sprakšķēt, pievienoju garam masalu, kurkumu un kumīnu (man bija maltais, ja ņem sēklas, tad tās apcep pirms sinepēm, jo lielākas). Šī lieta jādara zibenīgi, jo nevajadzētu pieļaut, ka garšvielas sāk degt (un tas notiek patiešām aši).

Garšvielām pievienoju kartupeļus, kārtīgi apmaisīju un  apcepu 5 min.
Pievienoju kāpostus, samaisīju, cepu vēl 5 min.
Pielēju nedaudz ūdens – tik daudz, lai dārzeņi nepeldētu ūdenī, bet mierīgi sutinātos paši savā sulā (un ja dārzeņi sāk piededzināties, lej klāt nevis eļļu, bet gan ūdeni, nav, ko taukot lieki). Piemetu škipsnu sāls.
Tā uz vidējas uguns, laiku pa laikam apmaisot, dārzeņus sautēju 15-20 min.

Kad kartupeļi bij jau gandrīz gatavi, pievienoju topinambūru biezeni, visu samaisīju un pasautēju vēl 5 minūtes.


Kraukšķiem:
tofu (man bija kāda 1/6 no tofu klucīša)
eļļa cepšanai (tāda, kas nekūp)
garšvielas (es izmantoju sabji masala)
sauja saulespuķu sēklu
šļuka sojas mērces

Pannā sakarsēju eļļu, pāris sekundžu apcepu garšvielas, pievienoju tofu kubiņus, apmaisot cepu zeltainus.
Pievienoju saulespuķu sēkliņas, kārtīgi apmaisīju, pielējju sojas mērci, aši apmaisīju un gatavs (sojas mērce ļoti ātri un smuki karamelizē sēkliņas un tofu, aši var dabūt kraukšķīgumu tādā veidā).


Liku sautējumu šķīvjos un pārbēru ar garšvielās apceptu tofu un saulespuķu sēkliņām – kraukšķim un asumam. taukam arī :P

Un tad nu gan ēdām.

Zemstrīpas piezīme:
Nākamreiz varbūt neķēpātos un liktu topīšus sautēties kopā ar kāpostiem un kartupeļiem. Lai gan man ļoti nepatīk pusizšķīdušo topinambūru konsistence. mm. nez.
Ā, un es pielēju daudz citronu sulas (no 1/2 citrona), sanāca paskābi. Bet kā jau vienmēr, šodien bija ievilcies un likās pavisam laikā tas skābums.  Bet nu tāpat – nākamreiz vairāk par 2 ēd.k. nelikšu.
Gala secinājums tāds – topinambūra un kāposta  laulības izdevās tīri veiksmīgas, bet ne tik labas kā kāpostu/lēcu savienība.  Katrā ziņā kāposts ledusskapī vēl ir (milzīgs puskāposts patiesībā), gribētos kādu sacepumu uzmeistarot. Bet ja ne – skābēšu un štovēšu – svētki taču nāk!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *