Fenheļa-kvinojas salāti ar citronu un timiānu

 

 

Man mājās bija fenhelis, tagad man mājās ir fenheļa salāti. Svaigi, sulīgi, kraukšķīgi un pat sātīgi. Ko vēl no salātiem varētu gribēt? Varbūt, lai paši sataisās, samaisās un vēl traukus pēc tam nomazgā, varbūt. Bet kamēr tā diena vēl nav pienākusi, es te pierakstīšu recepti, varbūt kādu dienu veikalā ieliksi pirkumu groziņā fenheli, mājās grozīsi un domāsi, ko ar to iesākt, un atcerēsies, ka kaut kur bija recepte salātiem, kas ir svaigi, sulīgi, kraukšķīgi un pat sātīgi. Un ko tad vēl no salātiem varētu gribēt?

VAJADZĪGS (2 porcijām):

  • 1 glāze (150 g) vārītas, irdenas kvinojas (krāsa nav būtiska)
  • 3 lielas saujas dažādu salātlapu, nomazgātu un rūpīgi nožāvētu
  • 1 fenhelis, sagriezts plānos pusmēnestiņos, fenheļa zaļumi (ja tādi ir), sīki sasmalcināti
  • 1 pavisam neliels šalotes sīpols*, sagriezts ļoti plānos riņķīšos
  • 4 timiāna zariņi, tikai lapiņas (apm. 1 tējk.), smalki sakapātas
  • 3 ēd.k. ķirbju sēklu, grauzdētu
  • 1 bio citrona miziņa*, smalki sarīvēta
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • 1/4 tējk. fenheļa sēklu, smalcinātu (pēc izvēles)
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 1/4 tējk. kļavu vai agaves sīrupa vai drusciņa cita saldinātāja
  • Sāls, pipari pēc garšas

 

GATAVO:

  • Sāk ar kvinojas vārīšanu, jo tā pirms salātu gatavošanas jāatdzesē. Man patīk kvinoju vārīt šādi: noskalot, bērt katliņā un pieliet ūdeni attiecībā 1:2 (kvinoja:ūdens). Ļaut uzvārīties, tad pievienot sāli, apmaisīt, samazināt temperatūru un ļaut vārīties bez vāka, līdz ūdens uzsūcies. Tad uzlikt vāku, ļaut 5-10 minūtes atpūsties un gatavo kvinoju uzirdināt ar dakšiņu.
  • Kamēr vārās kvinoja, pagatavo salātu mērci – bļodā samaisa citronu sulu, sāli, piparus, timiāna lapiņas, rīvētās citrona miziņas, fenheļa sēklas, zaļumus un saldinātāju. Maisot pievieno olīveļļu, līdz veidojas viendabīga mērce.
  • Sagriež fenheli. Es griežu fenheli tā – nogriežu augšējos žuburus (tos var pataupīt buljonam) un zaļumus. Pārgriežu fenheli gareniski uz pusēm un izņemu cieto apakšējo daļu līdzīgi kā kāposta kacenu, izgriežot trijstūri. Tad lieku fenheli ar griezto pusi uz leju un sagriežu pēc iespējas plānos pusmēnestiņos. Ja ir mandolīna, šis ir īstais brīdis to izmantot.
  • Bļodā mērcei pievieno fenheli un šalotes sīpolu, rūpīgi samaisa un atstāj ievilkties.
  • Kad kvinoja gatava un atdzisusi, to uzirdina un pievieno dārzeņiem, un samaisa. Pievieno vēl sāli un piparus pēc garšas.
  • Pievieno salātlapas un, viegli cilājot, samaisa. Liek šķīvjos, pārkaisa ar ķirbju sēkliņām un ēd.

 

 

PIEZĪMES:

*Šalotes sīpola vietā var izmantot parasto sīpolu, bet tas būs kodīgāks.
*Receptēs, kur izmantotas citrusu miziņas, vēlams izvēlēties bio produktus. Bio citroni atrodami, piemēram, Rimi.
*Ja vēlies padarīt salātus vēl sātīgākus, droši pievieno papildu olbaltumvielu avotus – tofu, sēnes vai pākšaugus, piemēram, turku zirņus.
*Ja nu gadījumā nezini, pastāstīšu, ka visu janvāri notiek akcija “Neapēd zemeslodi”. Tā ir iespēja mēnesi izmēģināt vegānismu, saņemot noderīgu informāciju, padomus un receptes. Pieteikties var šeit.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *