Banānmaizes granola un mājās gatavots auzu piens

 

 

Vispār gribēju šo saukt par brūno banānu granolu, bet tas neizklausās gana kārdinoši, turklāt “banānmaize” ir tas, kas šo granolu raksturo vislabāk – tā patiešām garšo kā mazi, kraukšķīgi banānmaizes gabaliņi ar karamelizētiem riekstiem. Iedvesmu šai receptei aizguvu no sava vismīļākā kulinārā resursa Serious Eats, meklējot jaunas idejas gatavu banānu izmantošanai. Ko vēl var darīt ar gataviem banāniem? Cept pankūkas, banānmaizi, banānu mafinus un gandrīz jebkādas kūkas, jo gatavi banāni augu valsts konditorejā tiek veiksmīgi izmantoti olu aizvietošanai.

Bet atgriežoties pie granolas – vai zini, ar ko tā atšķiras no mušļa? Granola tiek cepta krāsnī un nav tik birstoša – auzu vai citu graudaugu pārslas salīp kopā mazākos un lielākos gabaliņos, ko var ēst ar pienu vai jogurtu vai vienkārši kā saldu našķi. Parasti auzu pārslām tiek pievienota eļļa un cukurs, un tas ir pārbaudīts un garšīgs ceļš, taču šajā receptē es cukura vietā izmantoju ļoti, ļoti gatavus banānus un dateles, savukārt eļļas vietā – riekstu sviestu. Tā kā granolu parasti pasniedz ar augļiem un ogām, es  to negatavoju pārlieku saldu. Ja šķiet, ka salduma tomēr par maz, var izmantot vairāk dateļu vai pievienot kādu citu saldinātāju – kļavu, dateļu, agaves sīrupu vai cukuru. Ja nevēlies izmantot riekstu sviestu, aizvieto to ar sēklu sviestu vai eļļu.

Granola lieliski sader ar mājās gatavotu auzu pienu, tāpēc pierakstu recepti arī tam. Tā, protams, nav mana recepte, tā vienkārši jau kādu laiku eksistē vegānu kolektīvajā apziņā. Mājās gatavots auzu piens nav gluži tāds, kāds nopērkams veikalā, taču tas ir ļoti lēts, bez tetrapakas, garšo labi un ir  daudzveidīgi izmantojams. Man līdz šim nav izdevies pagatavot auzu pienu, kas izcili saderētu ar kafiju, taču gan jau kādu dienu (ja tev ir padoms, priecāšos, ja padalīsies). Auzu piens no visiem augu pieniem pagatavojams visvieglāk – auzu pārslas pat nav jāmērcē un jāskalo (to, protams, var darīt, bet es īpaši neredzu vajadzību), tās vienkārši sablenderē ar ūdeni, izkāš un viss.

Daži ieteikumi garšīgākam auzu pienam:

*neblenderēt auzu pārslas pārāk ilgi, lai nepadarītu pienu glumu
*pievienot mazāk ūdens, ja piens šķiet ūdeņains
*izkāst vairākas reizes caur ļoti smalku sietu, riekstu piena maisiņu vai marli
*pievienot šķipsniņu sāls, vaniļu, kādu dateli vai kļavu/dateļu sīrupu
*uzglabāt ledusskapī un pirms lietošanas kārtīgi sakratīt

 


GRANOLA

Vajadzīgs:

  • 3 ļoti gatavi banāni (400 g)
  • 150 g riekstu sviesta
  • 10 mīkstas dateles* (90-100 g)
  • 1/2 gl (125 ml) ūdens
  • Izspiedas no 1 auzu piena porcijas (skat. zemāk)
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakta
  • 2 tējk. kanēļa vai 1 tējk. kanēļa un 1 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
  • Šķipsna sāls
  • 4 glāzes (450 g) pilngraudu auzu pārslu*
  • 1 glāze (150 g) mandeļu, sakapātu lielos gabalos
  • 1/2 glāzes (70 g) saulespuķu vai ķirbju sēklu
  • Piedevas pēc izvēles – rieksti, sēklas, kaltētas ogas un augļi, svaigi banāni vai citi augļi, svaigas vai saldētas ogas

Gatavo:

  • Uzkarsē krāsni līdz 150°C.
  • Sablenderē banānus, zemesriekstu sviestu, dateles, vaniļas ekstraktu, kanēli un šķipsniņu sāls.
  • Lielā bļodā kārtīgi samaisa sablenderēto masu ar auzu piena izspiedām, pievieno auzu pārslas, sakapātās mandeles, saulespuķu sēklas un rūpīgi samaisa.
  • Liek ar cepampapīru izklātā cepamplātē, izlīdzina un liek cepties.
  • Cepšana aizņem apmēram stundu. Ik pēc 20 minūtēm granolu izņem no krāsns un uzmanīgi samaisa, sadalot mazākos gabaliņos* un pārvietojot tos no malām uz centru (pannas malās tie izcepsies ātrāk).
  • Kad granola gatava, to izņem no krāsns, atdzesē un liek cieši noslēgtā traukā.

 


AUZU PIENS

Vajadzīgs:

  • 1 glāze (100 g) pilngraudu auzu pārslu
  • 3 – 4 glāzes (500 – 750 ml) ūdens
  • Piedevas pēc izvēles: 2 dateles bez kauliņiem, šķipsna sāls, 1/4 tējk. kanēļa, 1/2 tējk. vaniļas ekstrakta, tējk. riekstu sviesta vai gabaliņš saldēta banāna

Gatavo:

  • Visas sastāvdaļas liek blenderī un blenderē neilgu brīdi (1-2 min.). Auzām nav jābūt pilnībā sablenderētām.
  • Izkāš pienu caur riekstu piena maisiņu, ļoti smalku sietiņu vai marli. Ja nepieciešams, izkāš pienu vairākas reizes.
  • Pienu uzglabā ledusskapī 4-5 dienas, pirms lietošanas sakrata.
  • Izspiedas var izmantot, cepot pankūkas, gatavojot banānmaizes granolu, pievienojot enerģijas batoniņos un smūtijos vai izkaltējot dehidratorā/krāsnī un pārvērst auzu miltos.

Piezīmes:

*Ja nav pieejamas mīkstas dateles, tās var pirms tam izmērcēt ūdenī, mērcēšanas ūdeni var izmantot šai pašā receptē.
*Šai receptei nav piemērotas ātri vārāmās pārslas, jo tās pārvērtīsies putrā.
*Pēc pirmajām 20 minūtēm granola izskatīsies pēc auzu-banānu plātsmaizes, bet nesatraucies, ja to sadalīsi gabaliņos, liekais mitrums iztvaikos un granola kļūs kraukšķīga. Ja pēc 20 minūtēm to ir grūti atdalīt no cepampapīra, pamēģini pēc 5 minūtēm un tad uzmanīgi sadali gabaliņos ar lāpstiņu vai karoti.
*Bonusa triks – ja gatavo auzu pienu un granolu, pēc banānu + riekstu sviesta + dateļu blenderēšanas, ielej blenderī gatavo auzu pienu un sablenderē – tā pie viena gan iztīrīsi blenderi, gan iegūsi pienu ar banānu-riekstu garšu.

8 Comments

    • martaram says:

      Liga Krista, paldies par komentāru, iespējams, ka citiem arī tāds jautājums rodas :) Viena porcija šajā gadījumā ir izspiedas no auzu piena receptes, kas norādīta zemāk – 1 glāzes auzu pārslu + 3-4 glāzes ūdens. Sanāk līdz apmēram 300 g izspiedu, atkarīgs no tā, cik sausas izspiež.

    • martaram says:

      Sanita, ļoti ceru, ka garšos. Oatly jau nepārspēj, bet tiiik viegli pagatavojams un nepaliek tetrapakas (par to es pati īpaši priecājos).

    • martaram says:

      Sirsnīgi atvainojos, ka neatbildēju laicīgi, nebiju ielūkojusies komentāros kādu laiciņu. Ceru, ka granolu tomēr pagatavoji, jo tā būtu ļoti garšīga dāvana :) Nezinu precīzi, cik ilgi tādu var uzglabāt, jo parasti apēdas kādas nedēļas laikā, bet uzglabāju cieši noslēgtā traukā istabas temperatūrā.

Leave a Reply to martaram Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *