Krāsnī ceptas sakņu selerijas un balto pupiņu krēmzupa ar dedzinātiem citroniem

 

 

Esi sveicināts jaunajā gadā! Pēc garajām svētku brīvdienām, kad ēsts daudz un svinīgi, mazliet gribas atgriezties ikdienas ritmā, tāpēc mizoju sakņaugus un vāru karstu un biezu krēmzupu. Šī, jāatzīst, ir diezgan smalka zupa, jo garšas komplicēšanas un uzlabošanas nolūkos dārzeņi pirms vārīšanas tiek cepti krāsnī un ar nolūku mazliet apdedzināti, lai garšā vairāk salduma un nedaudz rūgtuma. Šo metodi (un iedvesmu zupas receptei) noskatīju, Ziemassvētkos gatavojot ziedkāpostu bisku (kas ir ļoti krēmīga, sātīga zupa) pēc pavārgrāmatas “Crossroads” receptes. Grāmata ir ļoti skaista un vērtīga, īpaši iesaku tiem, kam patīk dzīvot virtuvē, jo viena ēdiena pagatavošanai nereti nepieciešams izmantot trīs receptes un rezultāts, protams, ir tā vērts.

Šo recepti savukārt iesaku tiem, kam garšo sakņu selerija, jo zupā tās garša ir izteikti jūtama. Selerijai ļoti piestāv citas katlā saliktās garšas – timiāns, sīpols, puravs, ķiploks un citrons. Arī lielās baltās pupas ar sakņu seleriju ir teicama kombinācija, jo valdošās garšas ir saldenas un maigas. Lai nebūtu garlaicīgi, lieku klāt dedzinātu citronu un citrona miziņu, kas piešķir zupai gan jau minēto rūgtumiņu, gan svaigumu.

Tas tad laikam arī viss, jo cik var runāt par vienu zupu. Labu apetīti un labu 2019. gadu, draugi!

 

 

Vajadzīgs (4 porcijām):

  • 600 g sakņu selerijas (1 liela vai 2 mazākas selerijas), nomizotas un sagrieztas palielos kubiciņos
  • 2 puravi*, sagriezti gareniski lielos gabalos
  • 1 sīpols, sagriezts palielos gabalos
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • 6 timiāna zariņi (tikai lapiņas) vai 1 tējk. kaltēta timiāna
  • 1 šķēlēs sagriezts citrons + rīvēta miziņa no 1 citrona
  • 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas vai olīveļļas
  • 2 lauru lapas
  • 1 bundžiņa vai paciņa lielo balto sviesta pupu, noskalotu
  • 1 l dārzeņu buljona vai ūdens
  • 250 – 500 ml riekstu vai sojas piena
  • Sāls, svaigi malti pipari pēc garšas
  • Saujiņa grauzdētu lazdu riekstu vai 2 tējk. lazdu riekstu eļļas (pēc izvēles)

Gatavo:

  • Liek karsēties krāsni uz 220°C.
  • Kamēr krāsns karsējas, sagatavo dārzeņus, ieliek tos lielā bļodā, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa ar timiānu, dāsnu šķipsnu sāls un piparu, samaisa. Vienmērīgi izkārto ar cepampapīru izklātā plātē, pāri liek citronu šķēles un liek cepties 30 minūtes (dārzeņus cepšanas laikā vienu vai divas reizes apgroza).
  • Kad dārzeņi gatavi, tos noņem no plāts. Citronus var pacept vēl 5-7 minūtes, pieskatot, lai tie nepiedeg.
  • Zupas katlā eļļā nedaudz pakarsē lauru lapas, pievieno pupiņas un dārzeņus, samaisa un kādu minūti pakarsē.
  • Pievieno buljonu vai ūdeni un augu pienu, strauji uzvāra, samazina karstumu un vāra uz vidēji zemas uguns vēl 20 minūtes. Pievieno vēl nedaudz sāls pēc garšas.
  • Zupu sablenderē, ja nepieciešams, pievienojot vēl augu pienu, sāli un piparus. Ja blenderis nav gana jaudīgs un zupa nav krēmīga, to var izkāst caur sietiņu.
  • Lej zupu šķīvjos un pārkaisa ar timiāna lapiņām un svaigi rīvētām citrona miziņām. Ja vēlas, pievieno arī krāsnī ceptos citronus un lazdu riekstus vai lazdu riekstu eļļu. Ēd karstu.

 

 

Piezīmes:

* Puravam izmanto tikai balto un gaiši zaļo daļu. Kātu pārgriež gareniski uz pusēm un rūpīgi skalo zem ūdens, jo reizēm starp lapām slēpjas smiltis (ar lielveikalu puraviem gan tā gadās reti).
*Ja nu tas kādu interesē – izmantoju bio citronus no lielveikala.
*Ja gribas papildināt zupu ar ko kraukšķīgu, liec klāt grauzdiņus vai sēklas, svaigumam var pievienot arī pētersīļus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *