Halvas-cepumu torte

 

 

Vakar pie manis ciemojās Kitija – mīļš draugs ar dažādiem talantiem un leģendāru ģimenes recepti halvas-cepumu tortei. Viņa šo kūku bērnībā gatavoja mammas vadībā un arī šoreiz, veikalā pērkot produktus, mums vairrākārt bija nepieciešama viņas mammas konsultācija, kas man šķita kaut kā tik, nu, ko tur bīties no banalitātēm – sirsnīgi.
Es nezinu, vai cepumu tortes garšotu tik īpaši, ja nebūtu bērnības atmiņu par to gatavošanu un triumfu par to, ka kaut ko tik garšīgu esi pagatavojis pats savām rokām. Arī mēs šoreiz bijām diezgan lepnas, jo veiksmīgi izdevās veganizēt vēl vienu bērnības recepti.

Tad nu mīļs paldies Kitijai un viņas mammai, šī recepte tagad būs arī manā bloc(dz)iņā.

 

Vajadzīgs (ar šo daudzumu sanāks 6 kārtas, katrā kārtā 9 cepumi):

  • nepilnas 4 paciņas cepumu (izmantoju Rimi Basic šokolādes cepumus)
  • 1,5-2 gl. stipras kafijas
  • 500 g zemesriekstu halvas
  • 2 ēd.k. brendija vai konjaka (pēc vēlēšanās)
  • Kokosriekstu piena cietā daļa: 1/2 no 1 bundžiņas* (bundžiņu pirms tam uz nakti ieliek ledusskapī)
  • Šokolādes tāfelīte + 2 ēd.k. kokosriekstu eļļas (pēc vēlēšanās)
  • 1 gl. lazdu riekstu
  • Svaigas vai saldētas ogas dekorēšanai

 

Gatavo:

  • Halvu sadrupina un saputo kopā ar kokosriekstu piena cieto daļu. Krēmam būtu jābūt stingram, taču, ja to ir ļoti grūti saputot, var pievienot vēl nedaudz kokosriekstu piena. Pievieno arī alkoholu, ja to izmanto.
  • Cepumus pa vienam iemērc kafijā un izkārto formā vai uz šķīvja. Izveido četrstūri no 9 cepumiem.
  • Rūpīgi uzklāj halvas krēmu, atkal liek virsū kafijā izmērcētu cepumu kārtiņu, krēmu un tā turpina, līdz cepumi beigušies. Pēdējai cepumu kārtiņai krēmu uzklāt nav nepieciešams.
  • Ar atlikušo krēmu apziež arī kūkas malas.
  • Liek kūku ledusskapī.
  • Grauzdē lazdu riekstus. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Ieber pannā riekstus un liek krāsnī uz 10-15 minūtēm. Riekstus pēc grauzdēšanas uzber uz dvielīša, izveido no tā sainīti un patur kādu brīdi, lai rieksti nedaudz atdziest. Pēc tam sainīti sit pret galdu un burza rokās, līdz no riekstiem atdalās miziņas un tos var notīrīt. Pēc tam riekstus rupji sakapā.
  • Kamēr rieksti grauzdējas, ūdens peldē vai virs tvaikiem izkausē šokolādi. Ja vēlas, šokolādei var pievienot 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas.
  • Izņem kūku no ledusskapja, pārlej ar šokolādi, pārkaisa ar riekstiem un ogām. Liek ledusskapī sastingt, vēlams uz nakti, lai tā paspētu kārtīgi savilkties.

 

Piezīmes:

*Bieži kokosriekstu piens bundžiņā jau ir sadalījies divos slāņos, taču drošības pēc to var uz nakti ielikt ledusskapī. Krēmam arī labāk piemērots atdzesēts kokosriekstu piens.
*Riekstus glītos gabaliņos visvieglāk sasmalcināt ar maizes nazi.
*Var izmēģināt arī citus halvas veidus, es noteikti izmēģināšu.
*Ļoti glīti izskatās arī atsevišķi cepumu tornīši, kad katrā kārtā liek tikai vienu cepumu.
*Šī torte ir ļoooti sātīga, tāpēc ar šo daudzumu pietiks vairāk ēdājiem, nekā sākumā varētu šķist.

 

 

 

5 Comments

  1. Inessiity_ze says:

    Žēl, ka nav bildes no gatavošanas procesa. Nevaru iedomāties kā cietu halvu var saputot krēmā, putojot to ar kokosriekstu pienu!!!

    • martaram says:

      Paldies, laba doma, nākamreiz, kad gatavošu, mēģināšu sabildēt. Bet grūti nav, to halvu pirms tam sadrupina bļodā un kokosriekstu piens ātri kļūst šķidrāks putojot.

  2. Sonja says:

    Esmu ievērojusi, ka kokosriekstu piens atkarībā no ražotāja ir ļoti dažādas konsistences- ļoti blīvs un ciets vai līdzīgs iebiezinātajam krēmam. Kādu labāk ņemt?

    • martaram says:

      Sveika Sonja. Es teiktu, ka jo blīvāks, jo labāk, jo krēmam nevajadzētu tecēt. Tāpēc arī, recepti pierakstot, ieteicu ielikt kokosriekstu pienu ledusskapī uz nakti – tad piens noslāņosies un augšpušē būs stingra un blīva kokospiena kārtiņa neatkarīgi no ražotāja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *