Džekfrūta-portobello sēņu plovs

 

 

Droši vien jāsāk ar ziloni istabā – kas ir džekfrūts? Starp citu, zilonis ir diezgan atbilstoši teikts, jo džekfrūta augļi ir vieni no lielākajiem pasaulē – tie var svērt pat 55 kg. Džekfrūts, tātad, ir Indijas maizeskoka auglis, kas pēdējā laikā kļuvis ļoti populārs visā pasaulē tā neparastās šķiedrainās struktūras un neitrālās garšas dēļ. Pateicoties šīm īpašībām, džekfrūtu var izmantot dažādos ēdienos, ko tradicionāli gatavo, izmantojot gaļu. Beidzot slaveno džekfrūtu bundžās var dabūt arī pie mums. Jāatceras, ka sāļajiem ēdieniem jāizvēlas džekfrūts ūdenī/marinādē, nevis sīrupā.

Vegāniskajās receptēs džekfrūtu visbiežāk gatavo ar BBQ stila mērcēm un liek burgeros vai uz picām. Šoreiz izmēģinu ko citu – gatavoju džekfrūtu kopā ar portobello sēnēm un pievienoju plovam. Plovs izdevās varens, iesaku. Un pie viena iesaku arī izmēģināt šo sēņu-džekfrūta maisījumu ne tikai plovā, bet arī uz maizītēm, picām, burgeros, vrapos un citur.

 

Vajadzīgs:

  • 1 vidēja lieluma sīpols, smalki sakapāts
  • 4 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
  • 1 burkāns (apm. 120 g), nomizots un sarīvēts uz rupjās rīves
  • 2 portobello sēnes (apm. 250 g), sagrieztas šķēlēs un tad palielos gabaliņos
  • 1 bundžiņa džekfrūta (ūdenī/marinādē)
  • 2,5 ēd.k. sojas mērces
  • 4 ēd.k. tomātu biezeņa
  • 1 tējk. koriandra sēklu, samaltu
  • 1 tējk. kumīna sēklu, samaltu
  • 1/2 tējk. timiāna
  • 1 tējk. oregano
  • 1/2 tējk. paprikas pulvera (asās vai saldās)
  • 1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 2 lauru lapas
  • Olīveļļa cepšanai
  • 1 glāze basmati rīsu + 2 glāzes ūdens + 1/2 tējk. sāls

 

Gatavo:

  • Noskalo rīsus. Pārlej ar aukstu ūdeni, uzliek vāku un liek vārīties augstā temperatūrā. Kad ūdens tikko sācis vārīties, samazina temperatūru, pieber sāli, uzliek vāciņu un atstāj vārīties zemā temperatūrā apmēram 15-25 minūtes (atkarībā no izvēlēto rīsu veida).
  • Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolus un ķiplokus, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi.
  • Atbrīvo pannā vietiņu, kurā dažas sekundes apcep kumīnu un koriandru. Pievieno burkānus, paprikas pulveri, oregano un timiānu. Maisot cep, līdz burkāni kļūst mīksti. Noliek maliņā.
  • Sagatavo džekfrūtu – gabaliņus izņem no bundžas un šķiedraino daļu ar pirkstiem saplēš lielos gabalos. Džekfrūta cieto daļu un sēklas sagriež mazākos gabalos.
  • Pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno džekfrūtu, portobello sēnes un sojas mērci. Pa brīdim apmaisot, cep apmēram 5 minūtes.
  • Pievieno burkānu-sīpolu maisījumu, laura lapas, tomātu biezeni un pa brīdim apmaisot cep apmēram 10 minūtes, līdz šķidrums no sēnēm iztvaikojis un masa sāk nedaudz brūnēt.
  • Pievieno gatavos rīsus, uzmanīgi ar dakšiņu samaisa. Izņem laura lapas, pievieno melnos piparus un vēl sojas mērci un/vai tomātu biezeni, ja nepieciešams, dažas minūtes pakarsē.

 

Piezīmes:

* Džekfrūtu ūdenī var iegādāties Cezars, Veggo un veikalā Dabas stacija.
* Šodien gatavojām kopā ar mammu, un viņa pēcāk teica, ka arī gatavos džekfrūtu pēc šīs receptes, bet rīsus nemaz klāt nelikšot, jo esot baigi labs arī tāpat vien. Kā mums mācīja bērnībā? Ā, nu ja, mammai taisnība.

 

 

 

 

4 Comments

  1. Līga says:

    Taisīju ar šitake sēnēm un pirmo reizi kaut ko taisu ar džekfrūtu. Ar vai, cik gards salikums! Noteikti recepte uz palikšanu manā virtuvē. Paldies :)

Leave a Reply to Līga Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *