Pasta ar brokoļiem, ķiplokiem un olīvām

 

 

Pasta brokolina, tā to mūsu mājās sauc. Es nezinu, kāpēc, un tas jau arī nav svarīgi, bet tas, ka kāds ēdiens ticis pie sava žargonvārda, labi liecina par tā biežumu mūsu vakariņu ēdienu rotācijā.
Es tad tūliņ pastāstīšu, kā pagatavot kraukšķīgu brokoli un krēmīgu pastu bez krējumiem un sviestiem un, ļoti iespējams, tā ierotēs arī tavā virtuvē. Nu, vai vismaz iedos iedvesmas grūdienu virtuves virzienā, lai taptu tava ideālā pasta brokolina, sīpolina vai jebkādina.

 

Vajadzīgs (2 personām):

  • 150 g linguini vai spageti makaronu + sālsūdens vārīšanai
  • 1 neliels brokolis (apm. 400 g) + nedaudz rapšu vai vīnogu kauliņu eļļas apcepšanai
  • 1 – 2 tējk. olīveļļas
  • 3 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
  • 1 neliels tomāts (apm. 100 g), smalki sakapāts
  • Saujiņa garšīgu zaļo olīvu (apm. 15 g), rupji sakapātu
  • 1/2 tējk. oregano
  • 1/4 tējk. sāls
  • 2 ēd.k. olīvu marinādes (pēc izvēles) vai vēl sāls pēc garšas
  • 3/4 – 1 gl. makaronu vārīšanās ūdens
  • 1/2 – 1 ēd.k. olīveļļas
  • 1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 1 tējk. rauga pārslu (pēc izvēles)

Gatavo:

  • Sagatavo brokoli – nomizo kātu un lielākos no mazajiem zariņiem. Brokoli sadala nelielās ziedkopās, kātus sakapā nelielos gabaliņos.
  • Uzkarsē pannā rapšu vai vīnogu kauliņu eļļu un lielā temperatūrā maisot cep brokoļus, līdz tie kļūst koši zaļi, vietām nedaudz apbrūnējuši un nedaudz mīkstāki, bet vēl ir kraukšķīgi.
  • Liek palielā katlā vārīties ūdeni. Kad tas vārās, pievieno sāli un vāra makaronus, līdz tie ir gandrīz gatavi, bet vēl nav sasnieguši al dente stāvokli. Tad makaronus nokāš, bet vārīšanās ūdeni vēl neizlej, jo tas noderēs mērcei.
  • Kamēr makaroni vārās, pannā uzkarsē apmēram 2 tējk. olīveļļas un nelielā temperatūrā cep ķiploku, līdz tas sāk smaržot.
  • Pievieno tomātu, olīvas un oregano, turpina nelielā temperatūrā sautēt vēl apmēram 5 minūtes.
  • Pannā ielej 1/2 glāzi makaronu vārīšanas ūdens, uzkarsē un pievieno gatavos makaronus, brokoļus, piparus un rauga pārslas un uzmanīgi maisot karsē, līdz veidojas krēmīga mērce, kas aptver katru makaronu (izklausās dīvaini, bet es neprotu citādi to nosaukt). Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz makaronu vārīšanas ūdens un 2 ēd.k. olīvu marinādes (pēc vēlēšanās) un vēl pakarsē, līdz mērce mazliet sabiezējusi.
  • Visbeidzot makaronos uzmanīgi iemaisa olīveļļu, pakarsē vēl pusminūti. Pasniedz un ēd uzreiz.

 

Piezīmes:

*Ja brokoļus cep augstā temperatūrā, ieteicams izvēlēties pannu, kas piemērota intensīvai karsēšanai, piemēram, čuguna vai tērauda pannu.
*Makaronu ūdens pievienošana ir būtiskākais triks, lai pasta būtu īpaši garšīga – kombinācijā ar olīveļļu un citām mērces sastāvdaļām, tas veido mērci, kas pārklāj katru makaronu ar plānu, krēmīgu kārtiņu.
*Ja vēlas, olīvas var aizvietot vai papildināt ar saulē kaltētiem tomātiem.
*Rauga pārslas ir neaktīvs raugs, kas bagātināts ar B grupas vitamīniem un piešķir ēdienam garšu, kas līdzinās siera garšai. Visgaršīgākās rauga pārslas, manuprāt, ražo Engevita. Nopērkamas Stockmann un dažādos ekoveikalos.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *