Šķelto zirņu plācenīši

Processed with VSCO with f2 preset

Es nerādīšu ar dakšiņu, bet mums mājās ir kāds, kam ļoti garšo burgeri. Un otrs, kam ļoti patīk tos gatavot. Taisnību sakot, tam otram patīk gatavot vienalga ko – burgerus, zupas, putras, sacepumus, vokus, salātu vai suši. Nu labi, kūkas cept nepatīk, bet tam šoreiz nav nozīmes. Šoreiz nozīme ir tam, ka es apsēju priekšautu un sacepu kaudzi plācenīšu, kas garšo traki labi arī tāpat, bet burgermaizītē ar īsto mērci garšos vēl labāk. Tagad tik jāpaspēj aiziet uz veikalu pēc maizītes, jo izskatās, ka plāceņi pa vienam vien aizripo kaut kur virtuvē aiz letes un īpaši atpakaļ nenāk.
Starp citu, nesen dzirdēju tādu jaunvārdu kā puplete (pupiņas + kotlete). Pēc tāda principa šīs laikam ir zirņletes  – lūk, vārds, kas labi papildinātu šaursliežu dzelzceļa vingrinājumu.

Processed with VSCO with f2 preset

Vajadzīgs (apmēram 50 nelieliem plācenīšiem):

  • 500 g šķelto zirņu
  • 100 g / 1 tase rīvmaizes
  • 1 sīpols, smalki sakapāts
  • 1 liela ķiploka daiviņa, smalki sakapāta
  • 1 ēd.k. + 1 tējk. sojas mērces
  • Buntīte pētersīļu (apmēram 75 g), smalki sakapātu
  • 2 ēd.k. turku zirņu miltu
  • 1 ēd.k. tomātu mērces
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • 2 tējk. karija pulvera
  • 2 tējk. sāls

Gatavo:

Šķeltos zirņus ieliek mērcēties aukstā ūdenī uz 4 stundām.
Izmērcētos zirņus rūpīgi noskalo un liek vārīties aukstā ūdenī augstā temperatūrā.
Kad ūdens uzvārījies, samazina temperatūru līdz vidējai un nosmeļ putas, ja tādas rodas. Atstāj zirņus vārīties, līdz tie gatavi (apmēram 20 min).
Kad zirņi gatavi, tos nokāš un noliek maliņā.
Uzsilda pannā nedaudz olīveļļas un zemā temperatūrā apcep sīpolu un ķiploku, pašās beigās pievienojot 1 tējk. sojas mērces.
Pusi šķelto zirņu liek virtuves kombainā kopā ar sīpoliem, ķiplokiem, pētersīļiem, sojas mērci, olīveļļu, tomātu mērci, sāli un kariju (tātad visu, izņemot rīvmaizi un turku zirņu miltus) un smalcina, līdz iegūta viendabīgas konsistences masa.
Iegūto masu liek lielā bļodā, pievieno atlikušos zirņus, turku zirņu miltus, rīvmaizi un rūpīgi samaisa.
Plācenīšu masu liek saldētavā uz 15 minūtēm.
Uzkarsē krāsni līdz 200°C, ieklāj pannā cepampapīru.
Veido nelielus plācenīšus (apmēram 5 cm diametrā un 1 cm biezus), liek uz cepampapīra.
Pārziež plācenīšus ar olīveļļu vai kokosriekstu eļļu (ja ļoti izvairās no eļļas, šo soli var izlaist).
Liek plācenīšus cepties 10 minūtes, tad tos apgriež otrādi un atkal apziež ar eļļu. Liek cepties vēl 10 minūtes, ņem ārā no krāsns un ēd.

Processed with VSCO with f2 preset

Zemsvītras piezīmes:

*Ar receptē norādītajām sastāvdaļām izcepu 50 plācenīšus, akurāt divas cepamplātis. Ja tādu daudzumu nevar iespēt uzreiz apēst, var recepti dalīt ar divi vai izveidot plācenīšus, daļu sasaldēt un izcept kādu citu dienu.
*Turku zirņu vietā var izmantot kviešu miltus, taču tos būs nepieciešams pievienot vairāk. Es gan sirsnīgi ieteiktu iegādāties kādu turku zirņu miltu paciņu – tagad tie atrodami pat lielveikalos, turklāt ar vienu paciņu pietiks diezgan ilgam laikam.

Processed with VSCO with f2 preset

2 Comments

    • martaram says:

      Sveika, Baiba. Ar tiem plācenīšiem reizēm tā gadās, arī man nācies pārtaisīt it kā pārbaudītas receptes plāceņus citā ēdienā, jo vienkārši neturas kopā. Var mēģināt pievienot vēl nedaudz ūdens un turku zirņu miltu. Pret sausumu var palīdzēt arī eļļa, ja negribas ar to aizrauties, var pievienot, piemēram, sarīvētu cukīni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.