Burkānu lakstu pesto + krāsnī cepti dārzeņi

Processed with VSCO with c1 preset

Jūlija beigās sapratām, ka ir jūlija beigas, un nolēmām, ka nākamais mēnesis būs Aktīvais Augusts. Tas nozīmē, ka arī blogam jāatmostas no vasaras miedziņa un jātop atkal lietderīgam.

Ja reiz par lietderīgo, varu palielīties, ka piedalījos Vides izglītības fonda rīkotajā Ekoskolu vasaras forumā, kur stāstīju par videi draudzīgu un radošu gatavošanu, pieminot arī vienu no manām mīļākajām tēmām – maksimālu pārtikas produktu izmantošanu. Pasākums bija vērtīgs un iedvesmojošs, dalībnieki zinātkāri un sirsnīgi, un viss jau būtu labi, bet, kad klausītāji jautāja, vai šo informāciju un receptes var atrast arī blogā, nācās sakaunēties un teikt, ka nē. Tāpēc atsākšu rakstīt ar recepti, par ko varētu lepni teikt – jā, protams, blogā arī ir (neeedaudz klusāk piebilstot – viena recepte).

Vēl viena lietderīga lieta, ko izdarījām šovasar – beidzot pievienojāmies vietējam Tiešās pirkšanas pulciņam. Tiešām – beidzot. Viss tik svaigs un garšīgs, dārzeņu laimība. Vēl jāpiebilst, ka saņemt Absolūts ēd sezonas dārzeņu kasti, kurā katru reizi atrodams kas cits, ir kā atgūt ticību Ziemassvētku vecītim un citiem patīkamiem pārsteigumiem. Un, kad viss tik svaigs un labs, tiešām gribas izmantot katru kātu, sakni un lakstu. Tāpēc šodien gatavoju burkānu lakstu pesto ar visiem nevienādajiem, grumbuļainajiem, brīnišķīgajiem burkāniem un jaunajiem kartupelīšiem. Šis būs viens garšīgs augusts.

Processed with VSCO with c1 preset

BURKĀNU LAKSTU PESTO

Vajadzīgs: 

  • 150g burkānu lakstu
  • 100g Indijas riekstu, grauzdētu
  • 100-150ml olīveļļas
  • 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas, es izmantoju eļļu bez smaržas (pēc vēlēšanās)
  • 1 ēd.k. citrona sulas
  • 1 ķiploka daiviņa (izspiesta caur spiedi vai smalki sakapāta)
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1 ēd.k. rauga pārslu (pēc vēlēšanās)

Gatavo:

Burkāniem nogriež lakstus un kārtīgi nomazgā, izpeldinot bļodā ar ūdeni.
Nogriež to lakstu daļu, kur ir tikai kāti (bez lapām) un atdod kompostam.
Lakstus rupji sakapā un liek virtuves kombainā kopā ar pārējām pesto sastāvdaļām (izņemot riekstus).
Smalcina, līdz zaļumi smalki sakapāti.
Pievieno riekstus un smalcina, līdz iegūts vēlamās konsistences pesto.
Ja vēlas krēmīgāku pesto, pievieno vairāk eļļas.

KRĀSNĪ CEPTI DĀRZEŅI

Vajadzīgs:

  • Jaunie kartupeļi
  • Jaunie burkāni
  • Nedaudz olīveļļas
  • Daži rozmarīna un timiāna zariņi
  • Sāls, pipari pēc garšas

Gatavo:

Uzkarsē krāsni līdz 220°C.
Burkānus un kartupeļus rūpīgi noberž un nomazgā, ja nepieciešams, nomizo.
Liek dārzeņus lielā bļodā, pārlej ar eļļu, pārkaisa ar garšaugiem un sāli un rūpīgi samaisa, lai noklātu katru dārzeni.
Liek ar cepampapīru izklātā pannā tā, lai dārzeņi nepārklātos un nebūtu saspiesti cieši kopā. Pievieno rozmarīna un timiāna zariņus.
Cep 10 minūtes, tad dārzeņus apgroza un turpina cept, pārbaudot ik pa 5-10 minūtēm, līdz dārzeņi gatavi (kopā tās varētu būt 20-25 minūtes).
Ja kāds no dārzeņiem ir ātrāk gatavs, to izņem no pannas un liek ar vāku vai foliju pārklātā trauciņā.

Processed with VSCO with c1 preset

Zemsvītras piezīme:

* Burkānu lakstu pesto garšos labi gan kā sātīga piedeva pie dārzeņu ēdieniem, gan uz svaigas maizītes kopā ar augusta tomāta šķēlīti.
* Konvencionālākiem ēdājiem pie šīs garšas varētu būt jāpierod, un kāds varbūt tā arī nepieradīs, bet tiem, kas jau diezgan iepazinuši dārzeņu pasauli, šis varētu būt patīkams pārsteigums – pārmaiņas pēc nevajag rakt dziļāk, jo šī manta meklējama virszemē.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.