Aukstā zupa ar kvasu

_MG_5141 copy

Šodien es esmu cieši pārliecināta, ka vasara ir domāta tam, lai saulē svīstu un ēnā ēstu auksto zupu, tādu vēsu un skābeni saldu. Man vispār negaršo ne kvass, ne bietes, bet šī zupa mani ir sev piebūrusi uz visu vasaru, tāpēc turpmāk meklējiet mani ēnā, kaut kur netālu no liela šķīvja zupas visskaistākajā peoniju krāsā.

_MG_5123 copy

Vajadzīgs (4 porcijām):

  • 4 nelieli kartupeļi, vārīti ar mizu, miza nolobīta, 3 kartupeļi sagriezti mazos kubiciņos (kā griežot rasolam)
  • 500 ml kvasa
  • 500 ml ūdens
  • 1 ēd.k. sinepju
  • 1 avokado
  • 1-1,5 tējk. melnā akmens sāls ar olu garšu (kala namak)
  • 2 tases marinētu rīvēto biešu (es izmantoju Spilvas klasiskās bietes)
  • 5 palieli redīsi, sagriezti pusmēnestiņos vai smalkāk
  • 3 mazi gurķīši, sagriezti pusmēnestiņos vai smalkāk
  • 2 mazsālīti gurķīši, sagriezti pusmēnestiņos vai smalkāk
  • dilles (neliela buntīte), smalki sakapātas
  • 2-3 lociņi, smalki sakapāti
  • 1 avokado un smalki kapātas dilles pasniegšanai

Gatavo:

Sablendē 1 kartupeli, kvasu, ūdeni, sinepes un avokado līdz viendabīgai konsistencei, pievieno sāli un samaisa.
Lielā bļodā liek visus sagrieztos dārzeņus un zaļumus, lej pāri sablendēto šķidrumu un kārtīgi samaisa.
Liek ledusskapī atdzesēties uz kādām 2 stundām.
Lej šķīvjos, pasniedzot iemet kādu avokado gabaliņu, pārkaisa ar dillēm un, ja vēlas, šķipsniņu melnā akmens sāls. Ēd, pamazām atdziest un priecājas par vasaru.

_MG_5164 copy

Zemsvītras piezīme:

*Atceros, ka reiz man kāds teica, ka aukstajā zupā kefīru var aizvietot ar kvasu. Toreiz tas likās dīvaini, tāpēc padoms piemirsās līdz šai vasarai, kad laikam jau tolerance pret dīvaino ir krietni augusi. Sāku meklēt receptes aukstajai zupui ar kvasu un atklāju okrošku – vasaras zupu ar kvasu, dārzeņiem, sinepēm, olām un ko tik vēl ne (jo recepšu un variāciju, protams, ir daudz). Te tad nu man ir izdevies tāds kā vidusceļš starp klasisko auksto zupu un okrošku. Ja šķiet dīvaini, aizmirstiet uz pāris gadiem, bet tad gan pamēģiniet.

3 Comments

  1. Līga says:

    Es parasti taisu “kefīriņu” no blenderēta avokado+citronsulas+viena svaiga gurķīša+puse dzeltenas paprikas :)

Leave a Reply to Iveta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *