Kāpostu čili con soja

 

_MG_2372 copy

 

Es pieņemu, ka man īsti nav tiesību šo ēdienu dēvēt par čili, jo par čili te liecina tikai tomāti un asociācijas. Bet, kamēr īstās valodas entuziasti priecīgi sit viens otram pa plecu izcili izvēlētā gada vārda un nevārda sakarā, es mierīgi nodarbojos ar kulinārās nomeklatūras vandālismu. Interpunktējiet man.

 

_MG_2327 copy

 

Vajadzīgs (kādām 4 porcijām):

  • 1/2 vidēja kāposta, sagriezta nelielās strēmelītēs
  • 1 tase sojas granulu
  • 1 burkāns, sagriezts mazos gabaliņos
  • 1 lielā konservēto tomātu bundža (850 g)
  • 1 tase saldētu zaļo zirnīšu
  • 1 sīpols, smalki sakapāts
  • 3 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1 ēd.k. sojas mērces
  • 2 tējk. kumīna
  • 1 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
  • 1 tējk. asās kūpinātās paprikas pulvera vai čipotles pulvera
  • Rapšu eļļa apcepšanai

 

Gatavo:

  • Aplej sojas granulas ar karstu ūdeni, pievieno dāsnu šķipsnu sāls vai buljona, uzliek vāku un atstāj 5 minūtes ievilkties. Pēc tam izkāš caur sietu, nospiež ūdeni un noliek maliņā.
  • Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolu un ķiploku, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
  • Pievieno burkānu un maisot apcep, līdz burkāns kļuvis mīkstāks.
  • Apceptos dārzeņus liek katlā, pievieno konservētos tomātus un karsē uz vidējas uguns, pa brīdim apmaisot.
  • Tikmēr atkal uzkarsē pannā eļļu, tajā apcep kumīnu (pieskatot, lai nepiedeg) un pievieno kāpostus.
  • Uzliek vāku un, pa brīdim apmaisot, karsē kāpostus, līdz tie kļūst mīkstāki. Ja nepieciešams, var pievienot kādu ēdamkaroti ūdens.
  • Kāpostus pievieno tomātu mērcei katlā.
  • Atkal uzkarsē pannā eļļu un apcep sojas granulas.
  • Kad soja nedaudz apcepusies, tai pievieno sojas mērci un paprikas pulveri un vēl dažas minūtes pacep.
  • Arī soju un zaļos zirnīšus pievieno virumam katlā. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens.
  • Visu samaisa un karsē vidējā temperatūrā, līdz kāposti ir gana mīksti un garšīgi.

 

Piezīme:

*Protams, ka var kāpostu vietā izmantot pupiņas.
*Ja vēlas, var pārkaisīt ar rauga pārslām, bet mierīgi var arī nevēlēties.

 

_MG_2371 copy

3 Comments

  1. Arieta says:

    Ļoti līdzīga recepte jakšņas veģetārajai versijai, ko taisu Naurim. Jakšņa ir ukraiņu vai baltkrievu (neatminu) tradicionālais ēdiens, kuru bērnībā man taisīja vecmāmiņa pēc savas mammas receptes. Viens no favorītēdieniem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.