Piecas receptes Ziemassvētku galdam

 

 

Klingklang un svētki jau klāt. Ja vēl tikai domā, ko celt galdā sev un savējiem par prieku, šīs receptes varētu noderēt Ziemassvētku ēdienkartes plānošanā.

Šos ēdienus gatavoju biedrības “Dzīvnieku brīvība” veidotajam recepšu bukletam “Augi un draugi”. Turpat ir arī citu autoru receptes, kas izskatās un izklausās patiešām garšīgas, tāpēc noteikti iesaku izmēģināt.
Bukletu var rast un gūt šeit.

 

 

ĶIRBJU-ŠTOVĒTO KĀPOSTU MĒRCE

  • 300 g ķirbja
  • 100 g štovētu kāpostu
  • Ūdens vai dārzeņu buljons ķirbja vārīšanai
  • Šķipsniņa kaltēta timiāna un rozmarīna
  • 1-2 ēd.k. rauga pārslu
  • 5 ēd.k. kokosriekstu piena
  • Sāls un melnie pipari pēc garšas

Gatavo:

  • Ķirbi nomizo un sagriež nelielos kubiciņos.
  • Liek katliņā un pārlej ar ūdeni vai dārzeņu buljonu, lai šķidrums tikko nosegtu ķirbja gabaliņus.
  • Kad ūdens uzvārījies, samazina temperatūru līdz vidējai, pieber šķipsniņu sāls, timiāna un rozmarīna.
  • Vāra ķirbi, līdz tas kļuvis mīksts (apmēram 15 minūtes).
  • Pievieno štovētos kāpostus, kokosriekstu pienu, rauga pārslas un pavāra vēl pāris minūtes.
  • Visu sablenderē viendabīgas konsistences mērcē.
  • Pašās beigās pievieno svaigi maltus melnos piparus.

 

 

 

ZIRŅI AR SMEĶI

  • 300 g lielo pelēko zirņu
  • 1 baklažāns
  • 150 g cietā tofu
  • 2 lieli sīpoli
  • 4 ēd.k. saulespuķu sēklu
  • 2 ēd.k. sojas mērces
  • 1-2 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
  • 2 gl. ūdens, kurā vārījušies zirņi
  • 1 gl. kokosriekstu piena
  • Eļļa cepšanai

Gatavo:

  • Zirņus noskalo, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties.
  • Izmērcētos zirņus noskalo, ber katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra, līdz tie mīksti (40-60 min).
  • Sāli (pēc garšas) pieber tikai pēdējās vārīšanās minūtēs.
  • Zirņus nokāš, pietaupot 2 glāzes vārīšanās ūdens – tas vēlāk noderēs mērcei.
  • Baklažānu nomizo un sagriež nelielos kubiciņos, tāda paša izmēra kubiciņos sagriež arī tofu.
  • Sīpolus nomizo un sagriež “pusmēnestiņos”.
  • Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie sāk nedaudz apbrūnēt.
  • Nelielā temperatūrā apgrauzdē saulespuķu sēkliņas, pa laikam tās apmaisot.
  • Pannā uzkarsētā eļļā apcep tofu, līdz tas kļūst zeltains.
  • Lielā pannā liek apcepto baklažānu, saulespuķu sēkliņas un tofu. Pievieno sojas mērci un maisot apcep dažas minūtes.
  • Pievieno kokosriekstu pienu, zirņu vārīšanās ūdeni, kūpināto papriku, kārtīgi samaisa un uzkarsē.
  • Pelēkos zirņus pasniedz, bagātīgi pārlejot ar mērci.

 

 

SALĀTI ZIEMASSVĒTKU KRĀSĀS

  • 1 brokolis
  • 1/3 gl. lazdu riekstu
  • ½ vidēja Ķīnas kāposta
  • ½ granātābola
  • 1 ēd.k. citrona sulas
  • Daži pētersīļa zariņi
  • 2 tējk. sāls

Gatavo:

  • Sagriež brokoli, atdalot visas “kokainās” daļas no ziedkopām.
  • Brokoļa ziedkopas tvaicē apmēram 5 minūtes, pieskatot, lai tās nekļūst pārāk mīkstas.
  • Lazdu riekstus grauzdē pannā (nelielā karstumā), līdz miziņas sāk plaisāt un rieksti brūnēt. Pa brītiņam apmaisa, pieskatot, lai rieksti nepiedeg. Bļodiņā ieklāj tīru virtuves dvieli un ber iekšā riekstus. No dvieļa izveido sainīti, ko berzē ar rokām vai padauza pret virtuves dēlīti, lai atbrīvotu riekstus no miziņām. Riekstus rupji sakapā.
  • Ķīnas kāpostu sagriež plānās strēmelītēs.
  • Granātābolu pārgriež uz pusēm un ar pirkstiem mazliet papleš tā mizu uz ārpusi. Novieto granātābola pusīti virs bļodas un ar koka karoti sit pa granātābola virspusi, līdz visas sēklas izbirušas bļodiņā.
  • Gatavo salātu mērci: brokoļa kātu un “zariņus” liek mazā katliņā, pārlej ar ūdeni, tā, lai tas tikko nosegtu brokoļus. Vāra, līdz tie mīksti. Vārīšanas ūdeni nenolej.
  • Ļauj atdzist, pievieno citrona sulu, sāli un sasmalcinātus pētersīļus un sablendē viendabīgā masā.
  • Bļodā liek visas salātu sastāvdaļas, pataupot nedaudz brokoļu, lazdu riekstu un granātābola sēklu dekorēšanai.
  • Pievieno salātu mērci un rūpīgi samaisa.
  • Liek salātus bļodā, pārkaisa ar atlikušajām brokoļu ziedkopām, lazdu riekstiem un granātābola sēklām.

 

 

MANDARĪNU-DZĒRVEŅU KŪKA AR PIPARKŪKU PAMATNI
(30 cm diametrā)

Pamatne:

  • 1 gl. mīksto dateļu bez kauliņiem
  • 1 gl. mandeļu
  • ½ gl. kokosriekstu skaidiņu
  • 3 tējk. smalki maltu piparkūku garšvielu
  • Šķipsniņa sāls

Dzērveņu krēms:

  • 1 ½ gl. Indijas riekstu
  • ¼ gl. agaves sīrupa
  • ¼ gl. kokosriekstu eļļas
  • ¼ tējk. vaniļas pulvera vai sēkliņas no ½ vaniļas pāksts
  • Šķipsniņa sāls
  • 1 gl. dzērveņu 

Mandarīnu krēms:

  • 1 ½ gl. Indijas riekstu
  • ¼ gl. agaves sīrupa
  • ¼ gl. kokosriekstu eļļas
  • ¼ tējk. vaniļas pulvera vai sēkliņas no ½ vaniļas pāksts
  • Šķipsniņa sāls
  • ½ gl. mandarīnu sulas (4 mandarīni)

Riekstus noskalo un liek uz nakti mērcēties aukstā ūdenī. Pēc mērcēšanas vēlreiz noskalo.

Pamatne:

  • Kokosriekstu skaidiņas samaļ dzirnaviņās vai lieljaudas blenderī, iegūstot kokosriekstu miltus.
  • Virtuves kombainā samaļ mandeles pēc iespējas smalki.
  • Pievieno dateles un kokosriekstu skaidiņas un maļ, līdz iegūta viendabīgas konsistences masa.
  • Iegūto masu liek ar kokosriekstu eļļu ieziestā kūkas veidnē un ar pirkstiem izlīdzina pēc iespējas vienmērīgi.
  • Ja vēlas biezu kūkas pamatni, izmanto visu masu. Ja vēlas plānu kūkas pamatni, daļu masas var savelt mazās bumbiņās, apviļāt kakao pulverī un pasniegt kā svētku trifeles.

Krēmi:

  • Liek blenderī visas sastāvdaļas un blenderē līdz vienmērīgai, krēmīgai konsistencei.
  • Gatavos krēmus pamīšus liek kūkas veidnē (1 karote dzērveņu krēma, blakus 1 karote mandarīnu krēma utt.).
  • Ar nazi veido kūkas rakstus, velkot līnijas dažādos virzienos un tādējādi sapludinot abus krēmus.
  • Viegli pasit formu pret virtuves galdu, lai izlīdzinātu krēmu.
  • Kūkas formu ietin pārtikas plēvē un liek saldētavā uz vismaz 4 stundām, vislabāk – uz nakti.
  • Apmēram stundu pirms ēšanas kūku pārvieto uz ledusskapi.
  • Kūku vēlams sagriezt, tiklīdz tā izņemta no ledusskapja – jo vairāk tā atkusīs, jo grūtāk būs to glīti sagriezt.

 

 

ZIEMASSVĒTKU DZĒRIENS

  • 1 l ūdens
  • 1/2 citrona
  • 5 cm garš ingvera gabaliņš
  • 1 kanēļa standziņa
  • 2 mandarīni
  • 4 ēd.k. agaves vai kļavu sīrupa
  • 2 mandarīnu sula
  • Saujiņa dzērveņu

Gatavo:

  • Augļus un ingveru rūpīgi nomazgā un sagriež plānās šķēlītēs.
  • Sausā katliņā nedaudz pakarsē kanēļa standziņu, līdz tā sāk smaržot.
  • Pievieno ūdeni, sīrupu, dzērvenes un citrona, ingvera un mandarīnu šķēlītes.
  • Karsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, noņem no plīts un pievieno mandarīnu sulu.
  • Pasniedz karstu.

 

 

Priecīgus svētkus, augi, draugi un acuraugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.