Krāsnī grauzdēta bagete ar gailenēm, artišokiem un salviju

_MG_5283 _MG_5298

Es zinu, zinu, šajā karstumā par smagiem ēdieniem pat domāt negribas. Un tomēr – gan jau kaut kad drīz būs (sēņu) lietus, būs gailenes un būs apetīte.

Vajadzīgs (lai 2 personas var diezgan pieēsties):

  • Bagete (es izmantoju apmēram 2/3 no garās bagetes)
  • 500 g gaileņu
  • 6 (vai vairāk) eļļā marinēti artišoku gabaliņi
  • 20 salvijas lapas
  • 3 ķiploka daiviņas
  • Olīveļļa apcepšanai
  • Sāls, pipari pēc garšas
  • 1 ēd.k. sarkanvīna vai baltvīna etiķa

_MG_5272

Gatavo:

Gailenes smuki notīra, bet noteikti nemazgā. Notīrītās sēnes saplēš vai sagriež vidēja lieluma gabaliņos.
Salvijas lapas satin “cigārā”, liekot tās vienu virs otras (sākot ar lielāko un beidzot ar mazāko) un satinot rullītī, un sagriež vienāda platuma strēmelītēs.
Ķiploku nomizo un izspiež caur spiedi vai ļoti sīki sakapā.
Pannā uzkarsē olīveļļu un liek cepties gailenes. Ja panna nav īpaši liela, cep vairākās porcijās, lai sēnes ātri apceptos, nevis ilgi sautētos.
Sēnes cep apmēram 10 minūtes. Kad no sēnēm beidz izdalīties šķidrums un panna kļūst sausāka, pievieno ķiploku, salviju, artišoku gabaliņus, sāli, piparus un etiķi. Pacep vēl kādas 3-5 minūtes, līdz sēnes apbrūnējušas.
Karstā krāsnī (170°C) liek gareniski pārgrieztas, ar olīveļļu ieziestas bagetes un cep 5 minūtes.
Apceptajām bagetēm liek virsū sēnes un cep krāsnī vēl 5 minūtes. Ēd.

Zemsvītras piezīmes:

* Ja vēlas, pārkaisa maizītēm “parmezānu” – pulverī samaltu Indijas riekstu un rauga pārslu maisījumu.
* Ar rudmiesēm noteikti, noteikti būs vēl garšīgāk.
* Citkārt es pie sēnēm liktu rozmarīnu un timiānu, bet šogad man dārzā pirmo reizi aug salvija, tāpēc izvēlējos to. Nenožēloju.

_MG_5217_MG_5223

_MG_5305_MG_5287

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.