Šokolādes mandeļu piens ar griķu kraukšķiem brīvdienu brokastīm

_MG_3220

Nezinu, kā tas iegājies, bet mūsmājās brokastošana nav īpaši cieņā, tāpēc līdz pusdienlaikam priecīgi iztiekam ar zaļā kokteiļa spainīti. Bet brīvdienās ar mums notiek dīvainas metamorfozes, kas liek gatavot pamatīgas brokastis, kas visdrīzāk jāēd gultā un vēlams līdz kādiem trijiem pēcpusdienā. Anglosakšiem ir sakāmvārds par to, ka agrais rīta putniņš dabū tārpu, bet mēs esam nolēmuši, ka tārpus negribam, tāpēc turpināsim brīvdienās celties tik vēlu, ka tas ir gandrīz nekad, un brokastu saldajā cēlienā ēst kaut ko līdzīgu šim.

_MG_3177

MANDEĻU PIENS

  • 1 tase (cup) mandeļu
  • 3 tases ūdens

Mandeles mērcē ūdenī kādas 8 stundas. Nokāš, noskalo, liek blenderī kopā ar ūdeni un blendē kādas 2-3 minūtes, līdz mandeles pilnībā samaltas un izveidojies viendabīgs, balts riekstu piens. Iegūto pienu izkāš caur riekstu piena maisiņu (tādus var lēti iegādāties lielveikalā Internets, meklējot “nut milk bag”) vai vairākkārtīgi salocītu marli. Un piens ir gatavs (!) Ledusskapī tas svaigs un garšīgs saglabāsies vairākas dienas. Biezumus noteikti nemet ārā – no tiem var pagatavot cepumus, kūciņas krekerus un ko tik vēl ne. Ja biezumus izmanto tuvākajās dienās, tos var uzglabāt ledusskapī. Ja ne – jāliek saldētavā. Ja ir dehidrators, var izkaltēt un iegūt mandeļu miltus. Ļoti labs veids, kā parādīt sevi kā taupīgu, priekšzīmīgu saimniekotāju.

_MG_3165

GRIĶU KRAUKŠĶI

Izmērcē zaļos griķus (un tiešām zaļos, jo ar brūnajiem, grauzdētajiem griķiem te nekas nesanāks) kādu pusstundiņu aukstā ūdenī. Rūpīgi noskalo un liek diedzēties, pāris reižu dienā rūpīgi noskalojot. Pēc dienas vai divām griķiem parādīsies mazas asnu astītes un tos varēs garšīgi ēst.
Šim ēdienam der arī svaigi diedzētie griķi, bet tiem, kam gribas kraukšķīgas brokastis, iesaku griķus izkaltēt. Ja ir dehidrators, diedzētos griķus ber uz plāts un kaltē, līdz tie ir pilnībā izžuvuši un kraukšķīgi (mazāk par 12 stundām tas neaizņems). Ja dehidratora nav, līdzīgu efektu var panākt, griķus kaltējot cepeškrāsnī, izvēloties viszemāko temperatūru (pāris stundas tas noteikti aizņems).

_MG_3222

ŠOKOLĀDES MANDEĻU PIENS AR GRIĶU KRAUKŠĶIEM

Vajadzīgs:

  • 1 tase mandeļu piena
  • 2  dateles
  • 1 tējk. kakao pulvera
  • 1/8 tējk. vaniļas
  • Šķipsniņa sāls
  • Šķipsniņa kanēļa (man ir kafijas garšviela ar divu veidu kanēli, karadmonu un vaniļu, tāpēc liku to)
  • Saujiņa diedzētu-kaltētu griķu
  • 1 banāns
  • Svaigas vai saldētas ogas

Gatavo:

Sablendē mandeļu pienu ar datelēm, kakao, vaniļu un sāli. Ber bļodiņā griķus, ogas un banānu ripiņas, pārlej ar šokolādes mandeļu pienu. Ēd.

_MG_3224

_MG_3179

_MG_3202

Zemsvītras piezīme:

* Es ļoti gaidu brīvdienas.

2 Comments

  1. Pingback: Avokado- tumšās šokolādes kūka ar diedzētu griķu pamatni | ēdamzāle

  2. Pingback: Mandeļu-banānu “biezpiena” maizīte | ēdamzāle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *