Svaigā mandeļu piena-spinātu zupa divos piegājienos

_MG_3111

Man ļoti patīk svaigās zupas – uztaisīt tādu var ātrāk nekā pateikt einszweipolizei, paēst ir ātri un viegli, bet pārēsties – grūti, tāpēc svaigās zupas bieži gatavoju nevaļīgu dienu pusdienlaikos, kad nav laika asināt zobus pret burkāniem un salātlapu kalniem.

Vajadzīgs (2 vidēji mazām bļodiņām):

  • 1 tase (cup) mandeļu piena
  • Liela sauja lielo spinātu (var, protams, arī maziņos, ja nav žēl)
  • 2 tomāti
  • 1 ēd.k. laima sulas
  • 1/2 tējk. jūras sāls

Gatavo:

Visu samet blenderī un sablendē viendabīgā krēmzupas konsistencē. Var ēst tāpat vai pievienot kādu no piedevām.

Variants Nr.1 itāļu gaumē

  • Spinātu-mandeļu piena zupa
  • 1 vidēja izmēra negarais gurķis
  • 4 ķirštomātiņi
  • Svaigs baziliks
  • Šķipsniņa sāls

Ar žuljēna griezēju apstrādā gurķi no visām pusēm, līdz tiek līdz sēklotnei. Ieguvums ir garas, tievas gurķa strēmelītes (to pašu, protams, var paveikt arī ar nazi).
Gurķa vidu met iekšā blenderī pie pamatzupas, nošķēlētās strēmelītes sagriež īsākas un liek zupas bļodiņās. Turpat liek arī vairākos segmentos sagrieztus ķirštomātiņus.
Blenderī esošajai pamatzupai un gurķim pievieno šķipsniņu sāls un visu kārtīgi sablendē.
Pievieno bazilika lapas un vēl pāris reizes parūcina blenderi tā, lai tomēr jūtami mazi bazilika gabaliņi. Ja patīk, baziliku var ieplucināt tieši zupā, protams.
Lej zupu pāri gurķiem un tomātiem. Ēd.

_MG_3094

Variants Nr.2 Āzijas gaumē

  • Spinātu-mandeļu piena zupa
  • Kinzas buntīte
  • 1/2-1 ēd.k. sojas mērces
  • Sauja mazo spinātu
  • 1 neliels burkāns
  • 1 tējk. citronu sulas
  • 1 tējk. olīveļļas
  • 1/2 tējk. ķiploku pulvera
  • 1/2 tējk. maltu kajennas piparu

Sagriež burkānu strēmelītēs ar žuljēna griezēju vai nazi.
Liek bļodā pie noskalotiem, nosusinātiem spinātiem, pārlej ar olīveļļu, citrona sulu, pārkaisa ar sāli, kajennas pipariem un ķiploku pulveri un kārtīgi samaisa visu, liekot lietā rokas. Šāda masāža mazliet atmaidzinās burkānus un padarīs spinātus mīkstākus, tāpēc tie labāk piestāvēs zupai.
Blenderī esošajai pamaztupai pievieno sojas mērci un kinzu, to nedaudz sablendē, lai kinza vēl jūtama.
Ja zupa šķiet pārāk bieza, var pievienot vēl nedaudz mandeļu piena vai kādu gabaliņu gurķa.
Bļodiņās glīti samet spinātus un burkānus, lej pāri zupu. Ēd.

_MG_3088

Zemsvītras piezīme:

*Āzijas gaumes zupa sanāk samērā pikanta, tāpēc maigākas dabas cilvēkiem labāk stūrēt savas karotes citā virzienā.

* Šī recepte jāatceras vasarā, kad visu, izņemot laimu, varēs paķert no dobes. Tad, lai zupa būtu patiešām auksta, dārzeņus var pirms blendēšanas paturēt ledusskapī, savukārt mandeļu pienu liet ledus formiņās un sasaldēt.

* Skatoties ārā pa logu, atcerējos nesen FB skatītu gudrību – štrunts, ka nedēļas nogalē būs sniegs, drīz taču būs jūnijs (!) Tad mēs visi iesim spinātu un mandeļu piena vannās un peldēsimies bazilika baseinos.

_MG_3133

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.