Dzeltenie zirņburgeri ar halapenjo

WP_004407 (1)

Kad brauc daudz viesu, es gatavoju daudz humosa vai kādas citas pākšaugu mērces/pastētes/dipa. Pēdējo reizi sanāca savārīt ne tikai turku, bet arī dzeltenos zirņus. Tie pirmie kļuva par milzīgu humosa bļodu, tie otrie gaidīja nākamo dienu, lai kļūtu par plācenīšiem jeb zirņburgeriem ar asumiņu (tāpēc tas halapenjo).

Vajadzīgs:

  • 400 g vārītu dzelteno (vai turku) zirņu
  • 2-4 ēd. k. turku zirņu miltu* (nopērkami Hanuman un nu jau arī Rimi, uz paciņas rakstīts Gram Flour)
  • 2 tējk. malta kumīna
  • 4-6 ķiploka daiviņas (izspiestas caur ķiploku spiedi vai sakapātas)
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • vismaz 3 ēd.k. sakapātu halapenjo piparu (izmantoju konservētos, nopērkami lielā daļā lielveikalu)
  • sāls pēc garšas

Gatavo:

Virtuves kombainā (vai bļodā ar rokas blendera palīdzību) viendabīgā masā pārvērš vārītos zirņus un visas piedevas, izņemot halapenjo un turku zirņu miltus. Kad tas darīts, masā rūpīgi iemaisa turku zirņu miltus un halapenjo gabaliņus. Trauku noliek vēsumā uz kādu stundiņu, lai mīkla “savilktos” un plācenīši labāk kopā turētos.

Kad stunda pagājusi, uzgriež cepeškrāsni karsēties uz 180-200 grādiem un no mīklas gatavo plācenīšus, ko glīti izvieto uz ieeļļotas cepešpannas/plāts vai kā nu to ierīci sauc. Ja gribas, lai zirņburgeri būtu brūnāki un kraukšķīgāki, katram plācenītim no virspuses uzziež kādu pilienu olīveļļas. Zirņburgerus cep kādas 20 minūtes, kad maliņas kļūst zeltainas, apmet uz otru pusi un pacep vēl 10 minūtes. ĒD.

 

Zemsvītras piezīmes:

* Turku zirņu milti ir brīnišķīgs izgudrojums, kas ir neaizstājams to vegānu virtuvēs, kas grib gatavot falafeļus, koftas un citas dārzeņu vai pākšaugu bumbiņas, plācenīšus, pankūciņas vai burgerus. Zirņu milti palīdzēs masai labāk turēties kopā, nepadarot mīklu pārāk miltainu un bezgaršīgu (šeit ar šausmām atceros bērnības ķirbju un kabaču pankūkas, kas neturējās kopā bez puspakas miltu un tieši tā arī garšoja).

* Protams, plācenīšus var droši cept arī pannā, bet tad var nākties performēt burvju trikus, lai tos apgrieztu vienā gabalā un nepadarītu par eļļas švammītēm. Cepeškrāsnī sanāk mazāka ķēpa un mazāks tauks, kas janvāra pēkšņo atklāsmju un apņemšanos laikā ir diezgan būtiski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *