Skābi asā zupa ar šitaki sēnēm

NOKIA Lumia 800_004119

Runā, ka ceļš uz elli esot tikpat labi bruģēts kā Ventspils. Mans labais nodoms bija termisku ēdienu ēst tikai ārpus mājām, bet neba nu šī zupa pati ielavījās katliņā un pati uzvārījās.

Viss sākās patiešām nevainīgi – Rimi ieraudzīju svaigas šitaki sēnes, ko vēl nekad nebiju gatavojusi, bet receptēs bieži manījusi. Ledusskapī gan kādu gadu dzīvoja kaltētas šitaki sēnes, uz kuru iepakojuma centīgie vācieši bij sarakstījuši biedinošus brīdinājumus, kas notiks nepareizas sēņu pagatavošanas gadījumā. Ilgi mēģināju saņemties un izmēģināt šīs pagatavot, bet pārskaitīju kaķus un Smārtus un secināju, ka man vēl ir gana daudz iemeslu neeksperimentēt ar intoksikācijas iespējām.

Svaigu šitaki sēņu lietošana uzturā arī interneta viļņos izrādījās pārsteidzoši kontraversāls temats, kura padziļinātai pētīšanai pievērsīšos kādu citu reizi. Tikmēr pastāstīšu, kā gatavoju skābi aso zupu, ko klasiski vāru ar šampinjoniem, bet tagad, kā īsts karalis – ar šitaki (gandrīz izspruka “pa smalko”, un par to es tiešām būtu pelnījusi vismaz vienu, labākajā gadījumā, neēdamu sēni).

 

Vajadzīgs (sanāk pa bļodiņai 2 ēdājiem):

  • 1 glāze* (ne pārāk smalki) saplucinātu vai sagrieztu šitaki sēņu
  • 1 pavisam neliels burkāns
  • 1 tomāts
  • 3 lociņi
  • čili (es izmantoju tos pavisam maziņos, superasos čili pipariņus, 9 gab. un sanāca diezgan pamatīgi asi)
  • 2 ēd. k. grauzdētā sezama eļļas (vēlams), bezaromāta kokosriekstu eļļas vai rapšu eļļas
  • 3 glāzes ūdens
  • 1 ēd. k. miso buljona (vēlams) vai nepilns kubiciņš parastā dārzeņu buljona, piemēram, Marigold vai Rapunzel
  • 3-4 ēd. k. sojas mērces
  • 3-4  ķiploka daiviņas
  • 1 ēd. k. sarīvēta ingvera
  • 1/2 ēd. k. citrona sulas
  • Piliens agaves sīrupa (pēc vēlēšanās)

Gatavo:

Pirms liek katlu uz uguns, sagatavo visas sastāvdaļas: sakapā lociņus (vēlams balto un zaļo daļu atsevišķi), nomizo un slaidās, sērkociņveidīgās standziņās sagriež burkānus, saplūkā šitaki sēnes (jā, saplūkā, tā labāk turoties garša), sīki sasmalcina tomātu. Atsevišķā trauciņā sajauc izspiestu ķiploku, citrona sulu, rīvētu ingveru un 2 ēd.k. sojas mērces.

Katliņu uzkarsē, ielej sezama eļļu un mazliet pakarsē arī to. Liek iekšā pusi kapāto lociņu (to baltāko pusi) un asos, mazos čili. Visu samērā bieži apmaisot pakarsē  1-2 minūtes. Pievieno šitaki sēnes un maisot pakarsē vēl 2 minūtes, tad pielej 1-2 ēd. k. sojas mērces, visu apmaisa un pakarsē vēl mazu brītiņu.

Tasē ūdens izšķīdina buljonu un lej klāt sēnēm, čili un lociņiem. Tūliņ pat met iekšā arī burkānus un pavāra, līdz zupa sāk kūpēt (pa to laiku izņem ārā mazos, asos pipariņus, ja tādus lieto). Tad pievieno tomātus, atlikušos lociņus, sojas mērces/ingvera/ķiploka/citronu sulas maisījumu un vienu pilienu agaves sīrupa, ja tā gribas. Karstumu griež nost un meklē bļodiņas. Pa to laiku tad garšas būs arī labi savilkušās. Lej bļodiņās, pēc vēlēšanās pievieno vēl sojas mērci. Ēd.

 

Zemsvītras piezīmes:

*Kā vienmēr – ar glāzi domāju internacionālo mērvienību – CUP.

*Šitaki vietā, protams, var izmantot šampinjonus, bet šādi ir daudz, daudz garšīgāk.

*Ingveru, ķiploku un citrona sulu pievienoju beigās tāpēc, lai smarža un garša intensīvāka. Vēl arī mazliet lielāka cerība, ka būs palicis kaut kas vērtīgs iekšā.

*Ja izmanto mazos, asos pipariņus, silti iesaku tos pirms pievienošanas zupai saskaitīt un pirms pasniegšanas noteikti izņemt no zupas, pārskaitīt un salīdzināt iegūtos datus. Ugunsdzēsēji novērtēs.

*Sirsnīgi atvainojos par bildēm, vakari nav labi bildēšanai, bet rītos zupu negribas.

NOKIA Lumia 800_004138

3 Comments

  1. Pingback: martaram, Skābi asā zupa ar šitaki sēnēm - home made

    • martaram says:

      Sveika, šīs karotes tik sen pirktas, ka nevaru precīzi pateikt, bet zinu, ka Stockmann mēdz būt dažāda veida Āzijas stila karotes, iesaku pameklēt tur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *