Vegāns Veikalā: īstās rauga pārslas

_MG_0875

Reizēm nākas veikalā atklāt kaut ko tāaadu, nu kaut ko tāaadu, par ko esi lasījis mīļākajos fūdblogos jau sen, bet nekad neesi cerējis pie tā tikt klāt ar saviem kārīgajiem pirkstiņiem, jo mūsu veikali jau par veģetāriešiem, vegāniem un citiem tolerastiem pārāk nedomā (kas pēdējā laikā gan ir arvien mazāk taisnība).

Tieši tāda sajūsma mani pārņēma, kad pirmo reizi Stockmann uzgāju rauga pārslas, ko jau sen biju meklējusi kā izslavētu B12 avotu. Spiedzu, situ plaukstiņas un zvanīju savai labākajai vegāndraudzenei ASAP.

Diemžēl izrādījās, ka tieši šīm rauga pārslām B12 nebija pievienots, bet īstā garša piemita gan – jau vairāk nekā divus gadus izmantoju Marigold rauga pārslas visur, kur teorētiski prasītos “siera” garšu – mērcēm, zupām, dipiem, viltotajiem sieriem un kur tik vēl ne.

Pēc kāda laiciņa uzgāju, ka šīs pašas firmas ražotās rauga pārslas ar B12 pieejamas Ekoveikalā. Un tad nu es pavisam nopriecājos, jo tām ir viss, kas vajadzīgs – garša, smarža un tik ilgi medītais B12. Šīs tad nu es arī atļautos nosaukt par īstajām rauga pārslām un ieteikt katram, kuru tas interesē.

Diemžēl es esmu slikts interneta veikalu ie-pircējs, jo vienmēr slinkums prātot, ko vajag, ko ne, krāmēt virtuālo grozu un pēc tam domāt, kā tikt precēm pakaļ. Un tā nu es testa pēc iegādājos rauga pārslas citur.

Pirmā kļūda bija pirkt rauga pārslas Raw Garden. Uz restorāna galdiņiem atrodamajos bukletos rauga pārslas tiek pasniegtas kā pasaules lielākais jaunums, par ko tiek dziedātas slavas dziesmas – vegāni nupat piepumpēs sevi ar visiem B vitamīniem (B12 ieskaitot) un piešķirs siera garšu visam, ko gatavos. Par to pirmo varbūt var strīdēties, jo, ļoti iespējams, ka Raw Garden pārdotajās rauga pārslās patiešām visi minētie vitamīni arī ir. Tikai iepakojums ir tāds neinformatīvs – plika brūnā papīra turziņa, kur nekāds sastāvs nav norādīts. Par otro lietu gan var teikt skaļu fui, jo tieši tik nepatīkami ož šīs rauga pārslas. Nu riktīgs raudzīgais raugs. Ņemot vērā, ka pārtikas piedeva, ko dēvē par rauga pārslām, ir iegūta no neaktīvā rauga, nekādai rūguma smakai te nebūtu vietas.

Ēdiena ārā mešana jau no mazotnes man ir sirdi sāpinoša lieta, tāpēc arī šīs rauga pārslas kā nebūt izmantoju, garšu vienkārši nomācot ar stiprākām garšām un cerot, ka vismaz kāds vitamīns rumpim tiks. Bet otrreiz noteikti nepirkšu un arī citiem neieteikšu.

Otrā kļūda bija pirkt rauga pārslas Biotēkā. Lai gan šis ir mans mīļākais eko kosmētikas un tīrāmo līdzekļu veikals, šoreiz nācās vilties. Pie reizes nācās vilties arī mīļajā Rapunzel zīmolā, jo šīs firmas produktus labprāt šad tad nopērku. Bet neko darīt, visādi gadās. Tātad, par pārslām: B12 nav pievienots arī Rapunzel pārslām, garša un smarža tā pati nepatīkamā, raugainā. Un cenu es labāk pat nekomentēšu. Taisnību sakot, vienīgais šo rauga pārslu bonuss (un droši vien arī cenu pamatojošais faktors) ir tas, ka tās ir BIO. Neko citu labu pateikt diemžēl nevaru.

 

Šo visu stāstu ne jau tāpēc, ka man gribas nomelnot Raw Garden un Biotēku, kur citkārt ļoti labprāt ēdu un/vai iepērkos, bet gan tāpēc, lai kāds vegāns, kurš priecīgi sit plaukstiņas, ieraugot ilgi meklētās rauga pārslas Raw Garden vai Biotēkas plauktā, smagi neviltos un neatmestu rauga pārslām ar roku. Un tad vēl tas B12, kuram var ticēt un var neticēt, bet labāk jau neriskēt.

Un vispār – tikko sapratu, cik patiesībā patīkama un laba ir šī rauga pārslu epopeja – pašmāju veikalos varam nopirkt nu jau četrus rauga pārslu paveidus. Tas ir četrreiz vairāk nekā pirms 3 gadiem. Un ar to es arī mūs visus apsveicu.

Zemsvītras piezīme:

* Nepretendēju uz absolūto patiesību – var jau būt, ka kādam no visas sirds, kuņģa un rajona tiešām garšo Raw Garden no-name vai Rapunzel rauga pārslas. Tiem tad arī atvainojos par savām subjektīvajām ķengām un vēlu garšīgu veselību.

 

6 Comments

  1. Pingback: martaram, Vegāns Veikalā: īstās rauga pārslas - home made

  2. Pingback: Uzturs bez govs piena produktiem – ko ēst un kā gatavot? | Lindas Virtuve

Leave a Reply to Privat Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *