Suši bļodiņā jeb vasabi un vakame salāti

Vispirms jau vissirsnīgākie sveicieni Pasaules vegānu dienā. Lai nākamgad ap šo laiku svin arī Tavs draugs un kaimiņš!

Svētkos dalos ar savu pēdējā laika mīļāko pusdienu ēdienu – asajiem un ašajiem vasabi salātiem.

NOKIA Lumia 800_003905

Kamēr saimnieks darbā, peles… ne jau nu dejo pa galdu (jo tas ir pret higiēnas likumiem), bet gatavo aļģes gan. Jo Smārts nemīl neko, kas no jūras nācis, bet man tā jūras garša patīk nu ļoti, ļoti. Kompromiss ir gatavot un baudīt jūru pusdienlaikā, kad neviens neskatās.

Vajadzīgs (sanāk kārtīgas pusdienas 1 jūras cienītājam):

  • 1 tomāts
  • 1 mazais lauķu gurķis
  • 1 gatavs avokado
  • 1-2 ēd.k. vakame aļģu* (atkarībā no apetītes un aļģu patikšanas pakāpes)

Dresingam:

  • 1 ēd. k. labas sojas mērces (dabiski fermentēta, bez visādām muļķībām)
  • 1,5  tējk. svaigi pagatavota vai 2-3 tējk. gatavā paciņu vasabi
  • Ideālā gadījumā: 1 ēd. k. tahini (sezama pastas)
  • Šķipsniņa Himalaju melnā akmens sāls (tā, kas pēc vārītām olām ož)

NOKIA Lumia 800_003897

Gatavo:

Sietā noskalo vakame aļges, liek nelielā trauciņā un pārlej ar aukstu ūdeni.

Nomizotu gurķi, tomātu un avokado sagriež kubiciņos. Ja gurķim ir pārlieku daudz vai lielas sēklas, tās ar karotīti izņem.

Gatavo dresingu: sajauc salātu bļodiņā sojas mērci, sāli, tahini un vasabi*, liek iekšā sagrieztos dārzeņus un smuki samaisa.

Pa to laiku aļģēm būtu jābūt gana mērcētām (bet pārbaudi, vai tiešām neviena nav palikusi sausa, cieta un kraukšķīga). Mērcēšanas ūdeni nolej, aļģes vēlreiz viegli noskalo un pievieno pārējām salātu sastāvdaļām bļodiņā. Visu samaina un pēc vēlēšanās pievieno vēl nedaudz asuma vai sāļuma ar vasabi un sojas mērces palīdzību. Ēd (un slavē).

 

Zemsvītras piezīmes:

* Aļģes nopērkamas Stockmann (ap Ls 1,63). Ja nepiemīt aļģu fetišs, pietiek diezgan ilgam laikam.

*Ja pieejams vasabi pulverītis, labāk izvēlēties to – sanāks asāks, svaigāks un aromātiskāks vasabi. Tad tik seko ražotāja instrukcijām un pagatavo tik asu vasabi, cik vēlies.

* Ja ir vēlēšanās, var pasniegt kā solīdu ēdienu, salātus pārlieku nepārmaisot, smuki izkārtojot uz spinātu vai salātu lapiņām un blakus vai virsū liekot dresingu.

* Reizēm garšas pamainīšanai pievienoju kaltētos sīpolus

* Kad gribas vairāk jūras, salātiem pārkaisu drupināto aļģu maisījumu, ko iegādāju Kauņā. Sastāvā nori (tāpēc suši asociācija būs izteiktāka), kombu, vakame, dulse.

* Ja gribas, var likt klāt klasiskā tofu kubiciņus, arī nav ne vainas.

* Bildē redzami abi pasniegšanas veidi – gan mājīgais (un, jāatzīst – garšīgākais) kišmiš samaisījums, gan glītais kārtojums uz šķīvja. Starp citu, dresings tik biezs sanācis tāpēc, ka izmantoju tahini, ko gatavoju ar kokosriekstu eļļu (bez kokosa garšas) un tā nu reiz ir manta, kas ledusskapī ļoooti labi sacietē.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *