Glābiet rabarberus!

_MG_9415

Oficiālais rabarberu laiks tūliņ būs cauri, tāpēc steidzu tos saldēt un krāmēt saldētavā. Esmu rabarberu fans kopš bērnības ķīseļu un rabarbermaižu laikiem, bet šovasar tos esmu ieraudzījusi tik patīkamā un pārsteidzoši daudzveidīgā gaismā, ka jāuzmanās, lai saldētavā atrastos vieta arī kam citam. Izrādās: ja rabarberus sasaldē, blendējot var atbrīvoties no šķiedrainās konsistences un iegūt ļoti pateicīgu kulinārā darba materiālu, ko tad var likt klāt gan sāļiem, gan saldiem ēdieniem. Blendētie rabarberi rada nedaudz krējumīgu, piesātināti skābenu garšu, kas noder dipiem, saldējumiem, kūkām un kam tik vēl ne.

 

Tā eksperimentējot, radās rabarberu-diļļu saldējums, ābolu-rabarberu svaigā kūka, rabarberu-banānu smūzijs* un citas labas lietas. Laika pamaz, tāpēc gatavs tikai paplašinātais nesaldā saldējuma apraksts, bet centīšos kādu dienu pastāstīti arī par citiem. Bet tagad gan dīvainais.

Rabarberu-diļļu saldējums

_MG_9438

Garšo daudz labāk, nekā izklausās, ir pagatavojams pāris minūtēs un atrodas dīvainā plauktiņā starp traki dīvains un traki garšīgs. Jo lai nu ko, bet ēst salātus ar saldējumu es vēl nebiju mēģinājusi.

 

Vajadzīgs:

  • 2 glāzes saldētu rabarberu
  • 1 glāze mērcētu indijas riekstu*
  • laima sula, sāls un dilles pēc garšas
  • ½ glāze ūdens
  • Blenderis*

 

Sablendē indijas riekstus, ūdeni, laimu un dilles viendabīgā masā, pamazām pievieno saldētos rabarberus un sablendē visu skaistā, krēmīgā saldējumā. Pēc garšas pievieno nedaudz sāls (iesaku garšaugu) un laima sulas, ja tā vajag.

Saldējums ēdams auksts, tāpēc ilgi uz galda marinēt nevar. Ja paliek pāri, jāliek saldētavā, kur tas pāris dienas droši var uzkavēties, vienīgi jāatceras, ka pirms lietošanas nāksies atkausēt. Vēl neesmu mēģinājusi, bet noteikti jāuzblendē rabarberu-ķiploku, rabarberu-bazilika saldējums un vēl kāds ar kajennas pipariem.

Rabarberu radījums garšo labi viens pats (ice cream fingers), kā dips dārzeņiem, kā ļoti neparasta piedeva salātiem un noteikti derētu kā labs papildinājums falafeļiem, jo nedaudz atgādina ļoti aukstu, biezu un krēmīgu tzatziki mērci. Ja sablendē ne tik smalki (un tas redzams bildēs), sanāk kaut kas līdzīgs biezpienam ar dillēm (un to teica ne-vegāns, tāpēc varētu ticēt) kas labi iederas pie jaunajiem kartupelīšiem.

 

Zemsvītras piezīmes

* Banānu-rabarberu smūzijam proporcijas nezināmas, bet blenderī liku saldētus rabarberus, paštaisītu mandeļu pienu un banānu. Tik vienkārši un tik ļoti, ļoti garšīgi.

*Indijas rieksti, kā jau visi rieksti, ir veselīgāki un organismam vieglāk pārstrādājami, kad izmērcēti. Arī blenderim vieglāk un saldējums krēmīgāks. Indijas riekstiem pietiek ar pāris stundām ūdenī, bet, jo ilgāk mērcēsi, jo vieglāk sablendējami tie būs.

*Blenderis ir ļoti būtisks un noderīgs palīgs mūsu virtuvē, tāpēc jau kādu laiku lepni turu uz virtuves letes superjaudīgu blenderi, kas stipri atgādina leģendāro Vitamix. Es gan ceru, ka arī mazjaudīgākiem gadžetiem būs pa spēkam tikt galā ar saldētajiem rabarberiem – esmu mēģinājusi taisīt saldētu augļu-sojas piena smūzijus ar rokas blenderi un izdevās.

_MG_9406

 

_MG_9449

3 Comments

  1. arieta says:

    Situ plaukstiņas un ļoti priecājos par jaunajiem ierakstiem! :)
    Pie tam biju paspējusi aizmirst par rabarberiem, kuriem šodien, kā rādās, ir pēdējā oficiālā lietošanas diena. Eh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.