Zupa aka “kūpināto pupiņu soļanka”

vienīgā "soļankas" bilde.

Fūdfestā gatavojām arī “soļanku”. Lūk, vegijšefa Līgas ziņa vegatērijai šai sakarā:

Hailo!

nepieciešamie produkti:

3 vidēji sīpoli
2 lieli burkāni
4 daiviņas ķiploka
8 mazi kartupeļi
1 sarkana paprika
2 skābēti gurķi (ja marinēti, tad vairāk)
3 ēdamkarotes tomātu pastas(75 procentīgā spilva bija)
1/2 l pupiņas
1 ēd. k. čipotles mērces (kūpināto halapenjo piparu mērce, ir Maximā, pudelītei salmu cepure galvā)
4 litri ūdens
1 buljona kubiņš
1 ēdk olīveļļas
1/2 tējk svaigi saberzti melnie pipari
2 lielas laurlapas

Vispirms atsevišķi uzvārīju pupiņas ‘aldente’;
Notīrīju un sīki sagriezu sīpolus, burkānus, saspiedu ķiplokus, kopā ar olīveļļu un pipariem uzliku katlā uz lēnākās uguns pasautēties, tikmēr griezu kartupeļus, kad sagirezu piemetu klāt katlā.
Sāku griezt papriku, bet kad, pamanu, ka sīpoli ir caurspīdīgi piemetu laurlapas, buljonu un pieleju ūdeni., kad tas viss kādas 10-15 minūtes pavārījies, piemetu papriku un pupiņas, tomātu pastu, kūpinātās paprikas garšvielu un tiklīdz sagriezu gurķus, tad arī tos.
Kopā visu vārīju tik ilgi, kamēr pupiņas ir tieši tik mīkstas, cik gribējās. Uz lēnas uguns tas laikam bija vēl 10 minūtes.
Pēc tradicionālās soļankas receptes internetā redzu, ka vēl liek klāt olīvas, man nebija, bet ja būtu, droši vien liktu reizē ar sēnēm vai marinētiem gurķīšiem.
Emm, nu jā, man liekas baigi vienkārši un baigi garšīgi, viss tīrs un arī samērā latviski.

Zemstrīpas piezīme:
Zupa tik gatavota vienlaicīgi ar pīrāgiem, tāpēc daļa pīrādziņu sojas pildījuma, kas palika pāri (garšvielās apceptas, uzmērcētas sojas granuliņas) tika pievienots zupai. Asumam beigās piešāvu mazliet iepriekšējās dienas ingvera-tomātu zupas. Gala beigās sanāca ļoti tumīgi, sātīgi un paasi. Mums garšoja.
Ak jā – liels paldies Līgai par recepti. :)

3 Comments

    • martaram says:

      jā bilde ir ekskluzīva :D
      zupa ir riktīgs hīts. es vienu dienu atļāvos vārīt tādu bez kartupeļiem un burkāniem. Sanāca tāda loti pupiņīga soļanka. bet nu atkal jau garšīga. mēs tik ēdām un slavējām recepāu meistarieni :P tā ka still – paldies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.