Štovētie kāposti: kā pie mammas

Vēl viens fūdfesta galda  bestsellers bij Arietas gatavotie štovētie kāposti.
Lūk, viņas instrukcijas. (es tik copy/paste un pielikšu citu bildētas bildes):

Štovēti kāposti nudien ir ēdiens, kuru Latvijā prot gatavot gandrīz ikviens, kuram ir bāze ar ģimenes tradīcijām un, kurš nebaidās stāties pie plīts. Kā jau ar visu tradicionālo, katrs tomēr arī skābu kāpostu štovēšanai pieet mazliet atšķirīgi, lai arī garša bieži vien neatšķiras. Tad nu, kā to daru es –

Vislabāk ir tirgū iegādāti sveramie skābie kāposti, parasti ņemu ar burkānu skaidiņu piejaukumu, mazliet maigākai garšai. Šoreiz gan steidzos uz foodfestu, tamdēļ devu, ko Rimi atvēlēja – 1spainīti Dimdiņkāpostu, arī ar burkāniem.
Pannā ielej eļļu (vislabāk tādu, kurai nepiemīt nekāds specifisks aromāts, kā arī, kura cepoties pārāk nedūmo), ja mērām šļukās, tad kādas 2 .
Skābos kāpostus ņemu ārā no spainīša un, pirms likšanas uz pannas, lieko sulu nospiežu citā traukā, lai pannā nonākušie būtu sausi un ātri vien sāktu cepties.
Pāris minūtes cepu uz lielas liesmas, laiku pa laikam apmaisot, pēc tam pieberu cukuru. Tas noņems pārāk lielo skābumu, kā arī sakaramelizēs kāpostus, ļaujot tiem ātrāk apbrūnināties ( kas mums arī ir vajadzīgs).

Foodfestā pārbaudīta informācija – tieši balto, nevis brūno!

Cukuru tiešām beru uz aci, varbūt kopā kādas 4 ēdamkarotes.
Joprojām maisot, pievienoju arī sojas mērci( pēc Martas ieteikuma, jo iepriekš šādu kultūru mistrojumu nebiju izmēģinājusi), un turpinu ik pa laikam apmaisīt, līdz kāposti ir apvilkušies ar brūnīgu garoziņu, varbūt pat uz “gandrīz piedegšanas” robežas.
Tad visu pannas saturu pārberam katliņā, kuru liekam uz nelielas uguns un virsū lejam vārošu ūdeni tik daudz, lai tas pilnībā nosedz kāpostus.
Ja nav bail no īstas skābēto kāpostu garšas, droši var liet klāt arī nospiesto sulu.
Tagad gan kāpostus var likt mierā, katliņam labāk uzlikt vāku, lai viss smuki sutinās, garšas nepazūd un nenoklīst, kā arī, lai štovējums ātrāk samīkstinās. Ik pa laikam, protams, jāpārbauda, vai nav jau gatavs, vai arī – vai nav jāpievieno papildus ūdens.
tadadadaaam!

Zemstrīpas piezīme:
Tiešām kā pie mammas. :) Man likās ļoti garšīgi, sulīgi un tieši tik štovīgi un  kāpostīgi, kā jau  ziemā to gribas.

1 Comment

  1. martaram says:

    uz Ziemassvētkiem pārbaudīju kļavas sīrupa ietekmi uz štovēto kāpostu garšu un smaržu. rezultāti bija ļoti labi, jo tipiskajam kāpostu skābumam/saldumam parādījās tāda kā niansētāka garšu notiņa. mums patika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *