Topinambūru kraukšķi

Arī kraukšķi jau vienreiz tikuši te aprakstīti (šķēlīšu varianta pierādījums), bet mamma zvana un saka, ka nevarot atrast, tad nu likšu atsevišķi, lai nav nekādu pārpratumu.

Gardajiem, skābeni-saldajiem topīšu kraukšķiem būs vajadzīgs:

topinambūrs (cik daudz ēdīs, tik daudz arī ņem)

marinādei/mērcei:
baltvīna (vai kāds cits) etiķis
olīveļļa
sojas mērce
izspiests/smalki,smalki,smalki sakapāts ķiploks
pipari un vēl kāda garšviela pēc izvēles, es parasti lieku Tiger nopērkamo grieķu tomātu garšvielu. derēs arī timiāns/rozmarīns/baziliks un tamlīdzīgie

Marinādes sagatavošanai vairumā lej etiķi, tajā ieklapē garšvielas un ķiploku.
Tad pievieno klunkšķi olīveļļas (apm. 1 ēd.k.) un šļācienu sojas mērces (tāpat). Ja nav sojas mērces, pievieno sāli un mazliet cukura.
Tad marinādē liek topīšus un kārtīgi sagroza tā, lai visiem būtu marinādes mētelīši.

ja marinādes maz un etiķa vairs nav, vai negribas šķiesties, pielej maaazlietiņ ūdens.

Tā viņus atstāj mēteļoties uz min 15.
Uzkarsē pannu, tajā lej eļļu, uzkarsē un met iekšā topinambūrus, sparīgi maisot cep smukus kraukšķīgus, beigās var iemest sauju saulespuķu sēklu, pieliet vēl šļuku sojas mērces, aši apmaisīt un gatavs!

slinkā versija ir tāda, ka topīšus bez marinēšanas apcep un beigās vienkārši pārlej marinādi pāri, pacep vēl, tad sēkliņas, sojas mērci un atkal gatavs.
Tīri loģiski, ka tad garša nebūs tik izteikta, bet arī nebūs ne vainas.

Laba lieta ir arī tāda, ka, ja marināde paliek pāri, to labi var izmantot tālāk salātmērces gatavošanai. Vai ielikt ledusskapī un krauksķināt topīšus kādu citu dienu arī.
Labu *

Zemstrīpas piezīme:
Laba doma būtu izmantot grilpannu droši vien, bet man tādas nav un tur neko komentēt nevaru.
Marinādes recepte adaptēta no šejienes.

11 Comments

  1. Man šitie kraukšķi no taviem recepšiem ir absolūtais favorīts, tamdēļ šovakar sadūšojos pati sacept. Biju iepirkusi topīšus jau pirms laiciņa, šorīt skatos, ka jau savītuši. Tad nu steidzu griezt ripās, sataisīju marinādi, nostādināju ilgāk nekā teici, jo man jau patīk ļoti košas garšas. It kā sacepu, ļoti gardi ( lai gan nedaudz pārcepu + vēl savītuma efekts = mīksteņi, nevis kraukšķi moustlī), bet..
    1. Liekot klāt garšvielas marinādei, bet pēc tam – topinambūrus uz pannas, dikti ātri sāka tās garšvielas degt.
    2. Tā kā viņas dikti dega es, papildus tai eļļai, kura jau padaudz bija marinādē un topīšu mēteliņos, uzšļācu vēl biš olīveļļu.
    3. Garšvielas turpināja degt, bet tā kā mans mērķis bija apbrūnināti topīši, es ļāvu smirdēt, un eļļu vairs nepievienoja, jo tāpat bija tauks.

    Reuzltāts – garša ļoti laba, bet smagnēji un trekni.. jo salvete to eļļu nenoņēma gluži – bija padaudz sēkliņās sasūcies un tā. Varbūt arī šķēlītes par plānu, jo skatos, ka tev tur pannā vairāk gabali, nekā šķēles. Ak jā, un es arī viņus izkārtoju uz tās pannas glīši,kā bij otrā receptes variantā rakstīts, varbūt arī tāpēc viņi man tik izcepušies. Uff, nu nezin, tā man mīkla.
    Katrā ziņā, paldies par recepti, mēģināšu vēlreiz kādreiz :)

    • martaram says:

      jā, kad rakstīju par topīšiem pirmo reizi, es laikam biju kārtīgāka un rūpīgāka. tagad man ir sliņķis lieki krāmēties un es vienkārši sakapāju šādos tādos (lai gan vēlams- kaut cik vienādos) gabalos tos topīšus un tad fiksi apecpinu.
      nez kāpēc tik ļoti dega tās garšvielas, man kaut kā parasti nedeg. varbūt nākamreiz pamēģini piemest garšvielas pašās beigās tad. un eļļu daudz patiešām nevajag, ne iekš marinādes, ne cepot.
      fūdfestā jau arī bija klucīšos sagriezts un nebija baigi eļļains pat bez salvešu tehnikas pielietošanas, man liekas.

  2. Kaila says:

    Maardzh, bet aabolu etikji var marinaadei? Tai taada atshkjiriiga garsha un smarzha, kas man ne iipashi patiik, bet citas maajaas nav.

    • martaram says:

      nu, labāk jau, protams, ir vīna, bet es domā, ka varētu pamēģināt ābolu arī.tā neforšā smarža iztvaikos cepot tāpat un paliks skābumiņš.
      tā kā man topīšu padaudz, es rītā izmēģināšu ar ābolu un ziņošu, kā ir. ;)

Leave a Reply to martaram Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *