Ķirbju mērce miltu mērces vietā

Fūdfesta vol.1. vēl viens ēdiens – ķirbju bezmiltu mērce.
Kaut kad jau esmu šo recepti minējusi, bet ar nelielu kaņepju piesitienu un ne vienu pašu kā galveno  stāru. Tad nu dosim to godu.

Bērnībā īstie svētki bija tad, kad uz galda parādījās mērces trauks (man vienmēr paticis, kā anglosakši to dēvē par mērces laivu). Tas nozīmēja, ka galdā celti arī kūpoši kartupeļi, karbonādes/kotletes, štovkāposti, visādi majonēzīgi salāti un citi labumi. Tai laikā man likās, ka bez baltās miltu mērces citu nemaz nav un nevar būt. Kur nu vēl kāds būtu domājis, ka tas nav labi figūrai, asinsvadu tīrībai un kam vēl ne.  Tai laikā man figūras toč vēl nebija un balto mērci strēbu karotēm vien.
Nu jau kādu laiku tādu mērci nedz ēdu, nedz arī gatavoju, tāpēc ļoti nostaļģiska sajūta mani sagrāba, kad kādu dienu, ķirbju krēmzupu vārot, sapratu, ka tās garša ļoti atsauc atmiņā to pašu mīļo bērnības mērci.
Nākamajā reizē pie sautētiem dārzeņiem jau meistaroju ķirbju mērci un sanāca gandrīz autentiski. Tikai vieglāk un aromātiskāk, kas ēdienam tomēr par sliktu nenāk.
Ķirbju šķirnes nepārzinu, ņemu tos, kas ir un katru reizi tā mērce sanāk citāda. Man vislabāk patīk ķirbji ar mazāk saldu un “ķirbīgu garšu”, jo tad var nelikt klāt buljona kubiņu, iztieku ar rozmarīna un timiāna zariņu.
Kad gatavojām mērci fūdfestam, bij patrāpījies ļoti izteiksmīgs ķirbis, tad nu pieliku to buljonu gan klāt, jo zinu, ka daudziem ir aizspriedumi pert visādām ķirbībām.
Gatavo šo mērci tik elementāri, ka pat stāstīt kauns. Tātad, ņem:

ķirbi (daudzums atkarīgs no tā, cik daudz mērces vēlas iegūt galarezultātā)
sīpolu
timiāna un/vai rozmarīna zariņu
ūdeni
olīveļļu
sāli
pēc vajadzības: buljona kubiņu

Kā vienmēr,  karstā eļļā apcep sīpolu, pievieno ķirbja kubiciņus (ja miza nav cieta, tad ķirbi nemaz nemizo), mazliet pacepina.

iemet garšaugus, pielej ūdeni (tā, lai ķirbis nosedzas) un sutina, kamēr ķirbis mīksts, apm. 15 min.

Iegūto biezeni smuki sablendē.

Ja gribas šķidrāku mērci, pielej vēl ūdeni.
Ja mērci gribas tumīgāku – kopā ar ķirbi nosutina nelielu kartupeli, vēl var pielikt kādu karoti kukurūzas cietes.
Reizēm mēdzu pievienot karoti sausā sojas piena, tad mērce ir maigāka un krēmīgāka. Tik jāuzmanās, ka neiemetas par daudz, jo tad mērci pārņems salkanīgā sojas garša.

Nu tā. Tagad man tikai vajag tādu īsti skaistu mērces laiviņu un svētki varēs nākt kuru katru dienu.

Ja gribas redzēt mērci darbībā, to var izdarīt šeit.

8 Comments

  1. Atsauksme no “lietotāja” –
    Bērnībā vienmēr ar šausmām skatījos, ka galdā tiek celti vārīti kartupeļi, jo, nojautu ak jau nojautu, ka sekos pretīgā miltu mērce. Tad nu ar laiku izveidojās pavisam neveselīgi aizspriedumi pret mērcēm kā sugu.
    Bet pie Martaram naids pārauga ja ne mīlestībā, tad piesardzīgā draudzībā pilnīgi noteikti. Kā gan citādi būtu lējusi ne divas, bet visas trīs vai 4 reizes uz tiem dārzeņiem .hh :)

  2. Kaila says:

    nekad neesmu eedusi miltu meerci (nu vismaz apzinaati toch nee), bet shitaa kjirbju meerce bija mega laba :)
    Un taa kaa man maajaas bija milziigs kjirbis un vispaar nekaadas pieredzes taa pagatavoshanaa un eehsanaa, saaku seerchot netaa visaadas receptes un uzraku ljoti garshiigus salaatus, kas juus var ieintereseet:
    sariiveets kjirbis
    skaabeetie kaaposti
    sablendeetas dzeervenes (apm. 2 eed. karotes)
    peetersiilji
    mazliet cukura un elljas (es panjeemu nerafineeto saulespukju, jo man ljoti patiik smarzha + vitamiini A un E, kuru ir vairaak nekaa rafineetajaa)
    Proporcionaali sariiveeta kjirbja jaabuut tikpat daudz cik skaab. kaapostu. Reaal garshiigi salaati!!

    Un otra laba lieta, ko atklaaju ir kjirbja miikstuma sejas maska. Kjirbja miikstumu padara par putru, piejauc karoti medus un maisiijumu liek uz sejas uz 20min. Ljoti laba barojosha ziemas maska :))

    • martaram says:

      Kaili! Tik tagad ievēroju šito komentu.
      Ir tiešām labi tie salāti?
      Kā tajā visā iederējās pētersīlis? un ķirbis? un vispār? Jo izklausās tik ļoti vitamīnīgi, veselīgi un svaigi, bet man ir traumas, kas mani dara uzmanīgu un mazliet stulbu visādu improvizēto salātu jomā :D
      katrā ziņā liels paldies, jo salātrecepšu man nekad nebūs par daudz! ja atrodas vēl kas labs, dod šurpu!

  3. Pingback: Anonymous

  4. Pingback: Pelēkie zirņi ar smeķi | Vegatērija

  5. Pingback: martaram, Pelēkie zirņi ar smeķi - home made

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *