Oda Stokmanam

Iepriekš jau padalījos ar savu gaudu stāstu par vokpannu.
Pannu Smārts aiznesa atpakaļ un uzrakstīja iesniegumu, kuru solīja izskatīt kkādā laika periodā. Izskatīja aši un nosprieda, ka ražotāja vaina.
Pa nedēļu tā arī līdz centram nesanāca aizdzīvoties, tad nu braucām vakar. Sanāca neliela gaidīšana un klumzēšanās, jo bija jāsazvana visi menedžeri, bet beigu beigās mums naudiņu bet liekas tielēšanās atdeva skaidrā, zaļā formā. Paaaaldies!
Tā kā jau bijām uz vietas, nācās vien iet uz pārtikas nodaļu un cerēt, ka tur nekā īpaša nebūs. Bet BIJA GAN.
Tad nu tā – tramtararamram – Stokmanā ir dabūjamas rauga pārslas (nutritional yeast). Uhunah! Plauktā pie cukuriem, sāļiem un vēlsazinkā! Lūk!

Jau labu laiku lasu receptes, kur šad un tad pavīd ieteikumus pievienot šīs pārslas “sierīgas garšas iegūšanai” vai izmantot to kā uztura bagātinātāju – b vitamīnu un visa kā cita laba avotu. Bet nu protams, protams, mēs tik sērigauži noskatījāmies uz to visu, jo nevienā bodē iepriecinošas ziņas mums neizsniedza. Runā, ka kādreiz Biotēkā bijis, bet neesot īsti bijis pieprasījuma un tā arī izbijis.
Varbūt ne tā meklējām. Galu galā – mēs tik reti esam centrā, ka kas zina, varbūt visi ēd jau sen un pilnām mutēm. :)

Tā kā nekad nebijām tādu mantu garšojuši, bet jēga jau pārpriecāta, nācās kaut ko aši uzmeistarot ar jaunieguvuma piedalīšanos. Kamēr Smārts noņēmās ar kurināšanu, es uzmeistaroju sierīgus (!!!) radiatormakaronus. Bildes nav un nebūs, jo mēs pārāk aši visu norijām – izsalkums bija liels un jā – bija ļoti garšīgi. Bet sastāvadaļas bija šādas:
1/2 paciņa makaronu
1/2 bundža konservēto tomātu
1 ēd. k. tomātu pastas
1 sīpols
3 ķiplokdaiviņas
olīveļļa
oregano, sāls, pipari (man liekas, ka iemetu arī Tiger tomātgaršvielu)
3-4 ēd. k. rauga pārslu

Pannā uzkarsēju eļļu, apcepu sīki sakapātu sīpolu un ķiploku, pievienoju tomātus, karsēju uz vidējas liesmas, kamēr vārās makaroni (makaronus lielā sālsūdens daudzumā vārā, kamēr al dente).
Tad mērcei pievieno sāli, piparus, oregano, pāris karošu makaronūdens (ja gribas šķidrāku mērci), vēl kādas 5 min pakarsē, pievieno nokāstos makaronus, kārtīgi samaisa, noņem no uguns un iemaisa  rauga pārslas.
Liek šķīvjos un  uzkaisa vēl mazliet rauga pārslu.
Bija ļoti, ļoti gardi.

Un vakarā vēl sataisījām meksikānīgas vakariņas, kur atkal visur piedalījās tās pašas pārslas – versiju par tako zupu (ar lētajām, Maximā nopērkamajām sojas pārslām. jam!) un gvakamoli. Nevienam no šiem ēdieniem gan parasti sieru klāt neliek, bet mēs bijām satrakojušies. :D

Iešu paošņāt bundžu un padomāt jaunus pielietojumus.

Zemsvītras piezīme:
Tagad skatos, ka ir arī i-veikalā pirkumins.lv iegādājama šī lieta. Varbūt ir vēl kaut kur?

16 Comments

  1. Kaila says:

    Smarzho un garsho peec siera, bet kaada struktuura, kad uzkozh?? Kaa auzu paarslaam? Tu gadiijumaa nezini, kur vareetu nopirkt shkjidro alus raugu? man matiem…B vitamiins and stuff..

    • martaram says:

      nū, šitais ļoti, ļoti labi noderēs kā b vitamīna avots. Tur ir gandrīz visa grupa iekšā. dīvaini, bet b12 tik neredzēju, jo tas ir tieši tas vitamīns, kura dēļ rauga pārslas iesaka vegāniem . dīvaini.
      struktūra ir nemanāma patiesi. īsti uzkost pat īsti nav iespējams, uz mēles izkausēt drīzāk. :P
      pārslas ir pavisam vieglas, smalkas un trauslas, aši pārvēršas pulverī. tas it kā skaitās bonuss, jo rauga pārslas parasti izmanto mērcēs, dipos un tamlīdzīgās lietās, kur prasās pēc siera garšas.

  2. Kaila says:

    jaa, B12 ir svariigs, tas atbild par sarkano asinskjermeniishu rashanos un diemzheel paarsvaraa ir atrodams dziivnieku izcelsmes produktos, taapeec dazhiem cilvjiem, kas paarstaaj eest galju, veidojas aneemija :( Bet es k-kur lasiiju, ka tagad to biezhi pievieno dazhaadiem graudiem :) Un var jau arii atsevishkji dzert B vitamiinu grupu, es taa daru, lai gan tajaa kompleksaa, ko es dzeru arii nez kaapeec nav B12…
    kaa tu domaa shito alus raugu var atshkjaidiit ar uudeni, lai buutu ‘shkjidrais’ alus raugs?? Vinjsh shkjiist uudenii?

    • martaram says:

      Interesanti par tiem graudiem, to nebiju dzirdējusi. Ja nu vienīgi šo:
      http://www.bioteka.lv/lv/2008/04/17/par-zalu-pat-vel-zalaks/
      Par b12 ik pa laikam visāda tā informācija – ka var ar nemazgātām dārza ogām savākt to vitamīnu, ka jūras aļģēs dažādās ir (kombu, wakame un kādās tur vēl), ka skābos kāpostos veidojas un kur vēl ne.
      Tad atkal ir apstrīdējums, ka to visu organisms sazin kāpēc nespēj uzņemt. Tāpēc, piemēram, pirms asins analīzēm neiesaka lietot uzturā aļģes, jo b12 uzrādīsies, bet patiesībā organismam pieejams nebūs. Nu tā, samērā murgaini.
      mēs vienu brīdi lietojām Higher Nature advanced brain nutrients. Sastāvs ļoti labs, b12 iekšā ar bija. Pirkām Biotēkā, nevaru saiti tag dabūt, jo šobrīd kkas tur aizķēries. Smārts teica, ka esot tiešām labi, esot jutis efektu pat.
      Par konkrētajām rauga pārslām runājot – nezinu gan vai tas skaitās alus raugs, katrā ziņā tas nekur tā nav rakstīts. Bet nu ūdenī izšķīdināt noteikti var, ļoti šķīstošs ir. :)

      • martaram says:

        ja tas brewers yeast ir alus raugs, tad lūk, kur atbilde:

        Nutritional yeast is not the same as brewers yeast, they are from differing strains of yeast. Nutritional yeast is deactivated yeast and is a great source of nutrition, it is a complete protein and is particularly rich in the B vitamins.

        ja ne, tad ne. katrā ziņā šis oficiāli skaitās žāvēts neaktīvs raugs, kas nesatur raugveida sēni.

      • martaram says:

        oo, paldies. man tas pēdējais pat liekas kārdinošāks, ja godīgi.
        bet kā tur ar b12? jo lapā nekur to neraksta īsti un tas būtu tieši tas, kas mani interesē.

        Kailai noteikti patiks, ja reiz viņa alus raugu meklē. tā ka dodu paldies no viņas arī.

  3. Pingback: grūbu gandrīz risoto « marta ram

  4. Pingback: polenta « marta ram

    • martaram says:

      jā, ir trikī ar šito lietu, jo trešā puse vispār apgalvo, ka neko lietot nevajag, jo b12 visos ļautiņos uzkrājoties trīsdesmit gadiem uz priekšu.
      mēs gan nolēmām, ka labāk neriskēt sastādīt neveselo vegānu staistiku un tomēr preventēties pret visādiem deficītiem.
      lietojām higer nature uztura bagātinātājus, tie gan bija padārgi, bet labi.katrā ziņā tos laikam noliegusi valsts tirgot biotēkai, jo nav gana sintētiski. :D
      Tad nu paskatīšos Tevis ieteikto mantu, jo 9ls par sirdsmieru neizklausās pārāk dārgi. :)

  5. Nia says:

    njāā..man arī ir gadījies lasīt ap 10 dažādu versiju par b12. Ej nu saproti kam ticēt. Pagaidām kaut kā sliecos uz tās versijas pusi, kura stāsta, ka b12 vitamīnu ražo baktērijas, kas atrodas augsnē tāpēc pa vasaru ir šad tad jāiešķin kaut kas nemazgāts no dārza – nu tā kā bērnībā – pabrauka pret bikšu staru un grauž nost :D vēl tā pati versija stāsta, ka b12 diezgan labi uzkrājoties, kas priecē. Un runājot par burciņvitamīniem iesaku parakties pa iherb.com – ļoti daudz dabīgu un veģetāriešiem un vegāniem draudzīgu produktu + par ļoti saprātīgām cenām.

    • martaram says:

      jā, šīs divas versijas arī man silda sirdi. īpaši tāpēc, ka dārzs pie mājas un tad nu zemi var atēsties cik tik lien. :D
      un b12 uzkrāšanās sakārā esmu dzirdējusi,ka depozīts glabājas pat 30 gadus. tas būtu gan skaisti, bet ej nu sazin.
      iherb paskatīju, paldies, ļoti pamatīgs daudzums visa kā.godīgi sakot, kopš pēdējās brain nutrients (tur bij visa b grupa iekšā plus vēl šis tas) bundžiņas izdzeršanas neesmu neko papildus lietojusi.
      tagad tik jāizdomā – gaidīt, kad atsals dārzs, vai iegādāt kko veikalā :P

Leave a Reply to martaram Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *