Tahini: klasiskais un melnais

Reizēm ir kaudzēm iedvesmas un spēka darīt lietas, reizēm nav. Kad kādu laiku nav, mēģinu atgriezties pie vienkāršām, pārbaudītām lietām, pie pamatiņiem. Tad nu šodien mēģinu likt kāju atpakaļ virtuves durvīs ar pilnīgu back to basics – tahini. Lai nebūtu galīgi garlaicīgi, lieku galdā arī tā dvīņu brāli – melno tahini.

Tahini ir sezama sēklu pasta. Tieši tik vienkārši – grauzdētas un līdz eļļainai, ķepīgai konsistencei samaltas, saspiestas sezama sēklas. Mājas apstākļos šo procesu atkārtot grūti – esmu mēģinājusi gan ar jaudīgu blenderi, gan virtuves kombainu, gan veco labo piestu. Tad nu arī rezultāts nav tik labs kā veikalā nopērkamajam tahini, turklāt, lai sasniegtu cienījamu konsistenci, nākas pievienot mazliet eļļas, kas tomēr ir nedaudz šmaukšanās. BET ir prieks par to, ka esi iemācījies vēl vienu lietu pagatavot pats, esi apguvis jaunu triku, turklāt noderīgu, jo ne visos veikalos tahini nopērkams (un melno neesmu pie mums manījusi vispār). Un visās receptēs arī nevajag perfekti perfektu tahini, tāpēc domāju, ka arī šis virtuvē noderēs gluži labi.

Kā garšo melnais tahini? Ļoti līdzīgi klasiskajam, reizēm tiek raksturots kā maigāks vai, tieši otrādi, – rūgtāks. Man noteikti garšo, lieku gan sāļos, gan saldos ēdienos, tieši tāpat kā gaišo tahini, lai gan esmu lasījusi, ka tumšais vairāk piedienas tieši desertiem. Visādā ziņā darvas krāsa noteikti noderēs smukām bildēm un eksperimentiem ar viesu apetīti.

Vērts mēģināt? Ir.

Vajadzīgs:

  • 1 tase sezama sēklu (klasisko vai melno)
  • 1-3 ēd.k. sezama eļļas (var aizvietot ar vīnogu kauliņu eļļu vai maigu, neitrālu olīveļļu)
  • Šķipsniņa sāls (var arī nelikt)

Gatavo:

Sezama sēklas ber uzkarsētā pannā un maisot grauzdē, līdz sēklas kļuvušas zeltainas (melnās sēklas zeltainas nekļūs, tās jāmaisa īpaši bieži un pa brīdim jāpagaršo, vai nav jau gatavas). Uzmana, lai nepiedeg.
Sezama sēklas un sāli ber virtuves kombainā un maļ, pa brīdim apstādinot ierīci, lai tā nepārkarstu.
Ja nepieciešams, ar silikona lāpstiņu vai karoti notīra kombaina sieniņas, lai visas sēkliņas tiktu samaltas.
Kad sēklas samaltas biezā pastā, pievieno sezama eļļu, sākot ar vienu ēdamkaroti un papildinot pēc vajadzības.
Maļ, līdz gatavs un garšīgs.

Zemsvītras piezīmes: 

*Grauzdēšanai ieteicams izvēlēties pannu bez nepiedegošā pārklājuma, jo šādas pannas nav ieteicams ilgstoši karsēt sausas.
*Sezama sēklas (arī melnās) izdevīgi var iegādāties Gemosā.
*Smukā krūze ar haiku no Tonight, Ievas Cipruses radīta. Mazās krūziņas no Depo, ļoti lētas.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.