Kesadijas jeb pildīti tortiju trijstūrīši

 

 

Šodien es te sēdu un mokos, domājot, kā būtu pareizi tulkot tortilla – tortilja, tortija vai tortiļa. Ir latviešiem tāds teiciens, pielietojams situācijās, kad kāds sūkstās par savu grūto dzīvi – “bet citiem ir vēl grūtāk/sliktāk”. Parasti es esmu gaišs un sirdsšķīsts cilvēks, un par šo teicienu sajūsmā neesmu, bet šodien gan – ja es zinātu, ka Meksikā kāds sēž un rakņājas pa interneta dzīlēm, meklējot, kā pareizi nosaukt sklandrausi, es būtu diezgan laimīga. Līdz nesāktu domāt, ko darīt ar quesadilla, protams.

 

 

Vajadzīgs (4 tortiju pildīšanai):

  • 4 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
  • 1 sīpols, smalki sakapāts
  • 1 tējk. kumīna sēklu, apceptu un samaltu
  • 1/2 tējk. paprikas pulvera
  • 1/2 tējk. malta koriandra
  • 1/2 tējk. oregano
  • 1 mazs burkāns, sagriezts plānās, īsās strēmelītēs
  • 1 bundžiņa (400 g) pupiņu, noskalotu
  • 1/2 paprikas, sagrieztas plānās strēmelītēs
  • 6 ķirštomāti, sagriezti 4-6 daļās
  • 1/2 ēd.k. sojas mērces
  • 1/8 tējk. čipotles, asās kūpinātās paprikas vai saldās kūpinātās paprikas pulvera
  • Kinza vai pētersīļi rupji sakapāti (pēc vēlēšanās)
  • 4 tortijas
  • Pēc vēlēšanās: humoss, majonēze vai kāda mērcīte
  • Nedaudz vegāniska siera, piemēram, Violife vai Sheeze (pēc vēlēšanās)*
  • Olīveļļa un rapšu eļļa apcepšanai

Gatavo:

  • Pannā uzkarsē olīveļļu, nelielā temperatūrā apcep ķiploku, līdz tas sāk smaržot.
  • Pievieno sīpolu un cep, līdz tas kļuvis caurspīdīgs.
  • Pievieno visas garšvielas, izņemot čipotli/kūpināto papriku, kārtīgi samaisa un mazu brītiņu pacep.
  • Liek klāt burkānus un karsē, līdz tie kļuvuši nedaudz mīkstāki.
  • Pievieno pupiņas, papriku, ķirštomātus, palielina temperatūru un maisot visu kārtīgi uzkarsē.
  • Beigās pievieno sojas mērci un čipotles vai kūpinātās paprikas pulveri. Samaisa un liek bļodiņā, kur pievieno kinzu un vēlreiz kārtīgi samaisa.
  • Uz virtuves dēlīša liek tortiju, ja vēlas, noklāj ar humosu vai citu mērcīti un vienu tortijas pusi noklāj ar pildījumu un uzliek vegānisko sieru, ja tādu izmanto.
  • Tortiju pārloka uz pusēm (sanāk tāds pusmēnestiņš, sauksim to tā).
  • Pannā uzkarsē rapšu eļļu un cep katru tortiju no abām pusēm zeltaini brūnu.
  • Pirms pasniegšanas pārgriež uz pusēm. Ēd uzreiz (bet arī piknikā garšo labi, tikai ķēpīga ēšana).

 

_MG_4034 copy

 

Piezīmes:

*Kesadijas tradicionāli tiek gatavotas ar sieru, tāpēc reizēm izmantoju vegānisko sieru (visbiežāk Violife vai Sheeze, ko var nopirkt Dabas Stacijā un Maxima veikalos), taču garšas ziņā bez tā varu mierīgi iztikt.
*Šis ir labs ēdiens – vienkāršs, sātīgs un pilns garšu. Mans pēdējo mēnešu mīļākais cienasts mīļiem ciemiņiem, katru reizi gatavots mazliet citādi, jo virtuvē katru reizi kas cits atrodams – baklažāns, cukīni, sēnes, tofu, tempe, pētersīļi, saulē kaltēti tomāti, olīvas, mazsālīti gurķīši, Korejas burkāni, halapenjo, avokado, pašu gatavota majonēze, sojas jogurts un citas labas lietas. Atliek tik izdomāt kombināciju un sākt locīt (iekšā).
*Es jau teicu, ka nav nekāds diētiskais ēdiens? Nav jau arī.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *