Lazdu rieksti piparkūku glazūrā

_MG_9261 copy

Vispirms man jāatvainojas, ka ar šo esmu pievienojusies pāragrajai pirmssvētku histērijai, kas valda telpās ar kases aparātiem.
Man gan ir tāds kā neliels attaisnojums – šodien bija pirmā meteoroloģiskās ziemas diena, ko patiešām varēja just pat vēl zem segas esot, un pati diena bija tik ziemīgi skaista, ka es pat uz brīdi aizmirsu, cik ļoti gaidu pavasari.
Tad nu pirmās ziemas dienas novakarē nolēmu atļauties iemērkt karoti vēl patālo svētku sajūtā (lasi: sīrupā ar piparkūku garšu).

_MG_9206 copy

Vajadzīgs:

  • 1 tase (cup) lobītu lazdu riekstu
  • 2 ēd.k. agaves vai kļavu sīrupa
  • 1 tējk. smalki maltu piparkūku garšvielu (ja tādu nav, var izlīdzēties arī ar kanēli, vaniļu, krustnagliņu, vai kas nu mājās atrodas)
  • Šķipsniņa sāls

Gatavo:

Lazdu riekstus grauzdē pannā (nelielā karstumā), līdz miziņas sāk plaisāt un rieksti brūnēt. Pa brītiņam apmaisa, pieskatot, lai rieksti nepiedeg.
Bļodiņā ieklāj tīru virtuves dvielīti un ber iekšā riekstus. No dvielīša izveido tādu kā pauniņu, ko tad cītīgi apstrādā ar pirkstiem vai padauzot pret galdu, ar mērķi dabūt no riekstiem nost miziņas.
Uzkarsē katliņu un tajā dažas sekundes apcep garšvielas, līdz tās sāk smaržot.
Pievieno sīrupu, sāli un, pa brīdim apmaisot, karsē kādas 5 minūtes.
Pievieno grauzdētos riekstus, kārtīgi samaisa un pakarsē vēl 1-2 minūtes.
Riekstus liek uz kādas nelīpošas virsmas nedaudz apžūt un atdzist.
Ēd, rēķinoties, ka pirksti paliks mazliet lipīgi.

_MG_9161 copy

2 Comments

  1. Arieta says:

    Skatos ik pa laikam uz šo recepti, un niez nadziņi ko tādu pamēģināt sataisīt uz Ziemassvētkiem. Biju plānojusi, ka varētu arī spert pārdrošu soli, un tuvajiem dāvaniņās tādu bonusu sagatavot, tāpēc jautājums par to lipīgumu :D. Cik lipīgs ir lipīgs un vai pēc kāda laika nožūst pavisam arī, vai arī transportēšanai un (mazliet) uzglabāšanai nav domāts?

    • martaram says:

      Tie pāris rieksti, kas palika līdz nākamjai dienai, bija apžuvuši, jā, bet nu dāvināšanai varētu būt par ķēpīgu. Varbūt var mēģināt vārīt sīrupu ilgāk, tad tas varētu labāk cietēt. Un vēl var mēģināt izmantot cukuru agaves sīrupa vietā, gatavojot ko līdzīgu karamelizētajiem riekstiem, ko pārdod veikalos vai tirdziņos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.