Majonēze (sojas piena bāzes)

 

 

Kad biju jauns vegāns, veikalos vēl nebija ne specializēto vegānisko preču plauktu, ne pašu preču. Vienīgā majonēze, ko varēju atrast, bija kāda liela ražotāja piedāvātā gavēņa majonēze, kas aizdomīgi atgādināja līmes galertu. Lai to vispār varētu pievienot ēdienam, nācās nodarboties ar eksperimentiem un pamatīgu pārveidošanu. Gāja laiks un lielveikalos parādījās cienījama vegāniskā majonēze, ko maisījām rasolā dziedādami. Bet īstā majonēzes revolūcija pienāca salīdzinoši nesen, kad internetu pāršalca vegāniskās majonēzes recepšu vilnis un mēs pēkšņi uzzinājām, ka visu šo laiku brīnišķīgu majonēzi būtu varējuši pagatavot paši savās mājās. Nu, gadās arī tā. Huliganizējot latīņu teicienu – caur līmes galertu uz kvalitatīvām majonēzes restītēm.

 

Vajadzīgs:

  • 1⁄3 gl. (85 ml) sojas piena (jāizvēlas neitrāls, nesaldināts piens)
  • 1 1⁄2 – 2 ēd.k. sinepju
  • 1⁄8-1⁄4 tējk. kala namak melnās sāls (“olu sāls”) vai parastās sāls
  • 1⁄2 tējk. ābolu, baltvīna vai rīsu etiķa
  • 1⁄2 gl. (125 ml) rapšu, vīnogu kauliņu vai citas neitrālas eļļas

Gatavo:

  • Blenderī samaisa visas sastāvdaļas, izņemot eļļu.
  • Pamazām (blenderim darbojoties vidējā ātrumā) pievieno eļļu, līdz majonēze sabiezējusi un blendera lāpstiņas vairs negriežas.

 

Piezīmes:

*Kala namak jeb Indijas melno sāli, kas piešķir ēdienam vārītām olām raksturīgo aromātu, var atrast garšvielu veikalā Spice House, veikalā Dabas stacija, Biotēkā, Stockmann, veikalā Hanuman (ēdnīcas “Rāma” pagrabstāvā), Zaļajā govī un citur.
*Iesaku izvēlēties pēc iespējas neitrālāku sojas pienu, citādi majonēzei var būt saldena piegarša. Mans favorīts ir Valsoia Light.
*Parasti izvēlos maigas vai vidēji asas sinepes, mans favorīts – Byodo vidēji asās sinepes, kas garšo pat tiem, kas parasti nav sinepju draugi. Pērku Stockmann un ekoveikalos. Protams, esmu gatavojusi majonēzi rasolam arī ar krievu sinepēm un tur iederējās visnotaļ labi.
*Majonēzei var pievienot dažādus garšaugus, garšvielas, mārrutkus, kaperus, olīvas, saulē kaltētus tomātus, rauga pārslas, čili, miso pastu un visu citu, ko sirds (vai, būsim godīgi – kuņģis) vēlas.
*Vegānisku majonēzi (starp citu, sauktu arī par veganēzi) var pagatavot, bāzei izmantojot ne tikai sojas pienu, bet arī akvafabu jeb turku zirņu konservēšanas šķidrumu. Arī tādai man ir sava recepte.

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *