Voks ar mung-edamame pupiņu nūdelēm, dārzeņiem un tofu

_MG_2481

Tik sen nav rakstīts, ka pilnīgi gribas izstaipīties no pelēkā kardināla līdz pirkstu galiem. Atceros, ka korī pirms lielajiem koncertiem dziedājām balss vingrinājumu Trollejbussātribrauca, un es ļoti priecātos, ja būtu kāds līdzvērtīgs triks, ar ko atkal ierakstīties rakstīšanā. Oh well.

Tātad – voks. Bijām ar Smārtu Stockmann, un tur priekšā Āzijas dienas. 50% no mums bija naivi cerējuši nopirkt rauga pārslas, varbūt foršās sinepes un iet prom, bet tie paši 50% zināja, ka tā nenotiek arī nekādās dienās, kur nu vēl kaut kādās un kur nu vēl Āzijas. Protams, pasākums ieilga un tika izpētītas visas redzētās, neredzētās un pat nenojaustās lietas, kas savestas no zemeslodes rīta puses. Tostarp atradās limonāde ar bazilika sēklām, rīsu-palmu lapu pārslas, visādas mērcītes un neprātīgi pretīgas saulespuķu sēklas, kas izrādījās salkanas un anīsīgas un es pat negribu turpināt (ka neaizvainoju manus somiski jūtošos draugus).

Atradām arī nūdeles, kas gatavotas no dažādām pupiņām (ar sirdi sildošu Vegan zīmīti uz iepakojuma sāna). Tā kā stikla nūdeles, ko gatavo no mung pupiņām, mums vienmēr gājušas pie rajona, izlēmām, ka gan jau šīs arī ir labas. Un jā, bija arī. Un te nu ir voks ar mung pupiņu-edamame (tātad – sojas pupiņu) nūdelēm.

Vajadzīgs (2 palielām porcijām):

  • 1/2 paciņa edamame-mung nūdeļu
  • 1/2 neliela Savojas kāposta
  • 1 neliels brokolis
  • 1/2 paprikas vai saujiņa konservētas paprikas strēmelīšu
  • 1 liels burkāns
  • 1 vai 1/2 klucītis (apmēram 70-150 g) tofu
  • Sezama, vīnogu kauliņu vai rapšu eļļa cepšanai
  • MĒRCEI:
  • 2-3 cm ingvera saknes
  • 2 ķiploka daiviņas
  • Laima sula no 1/2 laima
  • 4 ēd.k. sojas mērces
  • Svaigs čili (1-2-3 gab., sagriezts ripiņās, sēkliņas izņemtas) vai 4-5 tējk. kaltēta čili
  • 3 ēd.k. zemesriekstu sviesta (pēc izvēles – ar gabaliņiem vai bez)
  • Kinzas pušķītis, ķiploku dīgsti

_MG_2459

Gatavo:

Novāra nūdeles: liek verdošā ūdenī un vāra 7 minūtes, pēc tam nokāš un kārtīgi noskalo aukstā ūdenī. Liek notecēties sietiņā.

Sagatavo mērci, lai ievelkas: sarīvē ingveru un no rīvējuma izspiež sulu, pievieno pārējās sastāvdaļas un smuki samaisa. Ja šķiet, ka mērce ir pārāk bieza, pievieno nedaudz ūdens, bet noteikti nevajag pārcensties un padarīt to pārlieku šķidru.

Visu mizo un griež – Savojas kāpostu nelielās strēmelītēs, brokoli dala ziedkopās, kātu nomizo un sagriež plānās pusripiņās, burkānu sagriež ar žuljēna mizojamo-griežamo ierīci un tad sagriež mazākās strēmelītēs vai sagriež plānos stienīšos, tofu griež kubiciņos, papriku stienīšos vai sagriež īsākas paprikas strēmelītes, ja ņem konservēto.

Uzkarsē vokpannu, ielej nedaudz eļļas un uzkarsē arī to. Man ir pavisam neliela vokpanna, tāpēc apcepu katru sastāvdaļu atsevišķi. Ja šķiet, ka ēdiens sāk rauties klāt pie pannas, nevajag liet eļļu, pietiks ar mazu mazumiņu ūdens. Ar ūdens šļakatas palīdzību ātrāk pagatavosies arī Savojas kāposts un brokolis. Lieki teikt, ka dārzeņus nevajag ne pārcept, ne pārsautēt – tiem vidū joprojām jābūt viegli kraukšķīgiem un ar svaiguma sajūtiņu. Tofu gan smuki nobrūnina no visām pusēm, var pieliet pavisam nedaudz sojas mērces. Cepot noteikti nav jālaistās ar eļļu kā ar smaržām pirms pirmā randiņa – šim ēdienam eļļainums nepiestāvēs, bet būs smags vēders un sirdsapziņa.

Apvieno nūdeles, apceptos dārzeņus un tofu lielā pannā vai katlā, pārlej mērci, kārtīgi samaisa un uzkarsē, pārlieku neaizraujoties ar muļļāšanos, maisīšanos un karsēšanos, citādi voks pārvērtīsies par skumju sautējumu.

Liek trauciņos, pārkaisa ar noskalotiem ķiploku dīgstiem un smuki sakapātu koriandru. Ēd.

_MG_2483

Zemsvītras piezīmes: 

* Nūdeles ir labas, sātīgas, garšīgas. Nē, nu bez mērcēm samērā bezgaršīgas, bet ļoti labi papildinās garšām piesātinātus vokēdienus, zupas un salātus. Nūdelēm ir tāda ļoti īpatnēja struktūra, tāda sātīga, viegli iesīksta, mazliet atgādina pat sēni vai kaut ko citu tikpat pamatīgu. Mīnuss – diezgan labi plīst un, tā kā paciņā nūdeles jau sagrieztas samērā negarās strēmelītēs, kas jau ir padrupušas vēl īsākas, var sanākt, ka daļa nūdeļu ir nūdeļu krikumi, bet tas pārlieku netraucē.

* Šo nūdeļu vietā derēs arī jebkuras citas nūdeles – rīsu, stikla, kviešu, soba (griķu) vai udon. Viss pēc vēlmēm un ieskatiem.

* Man ir tāds periods uznācis, kad gribas ēst pēc iespējas daudz dārzeņu un daudz svaiguma, tāpēc voks sastāv galvenokārt no dārzeņiem un mazāk no nūdelēm. Ja gribas nūdelīgāku voku, mierīgi var nelikt Savojas kāpostu un tā vietā izvārīt visu nūdeļu paciņu. Tad vienīgi varbūt vajadzēs nedaudz vairāk sojas mērces, bet citādi viss garšos labi.

_MG_2519

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *