Pelēkie zirņi ar smeķi

Sveiciens starpsvētkos!

Šogad ar Smārtu bijām izplānojuši Ziemassvētkiem absolūti raw ēdienkarti, bet pēc publikas pieprasījuma tika gatavoti iepriekšējos Ziemīšos izgudrotie pelēkie zirņi ar smeķa (ak, filo laime un prieks!) mērci. Diemžēl pārāk precīzu mērvienību receptei īsti nav, jo viss notika ātri, ātri un nebij laika pierakstīt. Bet šis ir tik vienkārši, ka nokļūdīties ir neiespējami.

 

Vajadzīgs (pietiek 2-4 personām, kāda nu tā apetīte un varēšana):

  • Pelēkie zirņi – kārtīgi izmērcēti, vārīti, ar sāli
  • 1  igauņu tofu klucītis (Stockmann, Hanuman, sojas veikals) vai 2 lietuviešu tofu klucīši (Rimi), tātad apmēram 250-300 g tofu
  • 1/3-1/2 burciņas Rimi grilēto tomātu eļļā (tieši grilētu ne kaltētu, jo šie ir smeķīgāki)
  • 6-8 sīpoli (ja ļoti nenāk raudas, var visus 10)
  • Sauja saulespuķu sēkliņu
  • Sojas mērce pēc izjūtas
  • Eļļa cepšanai (izmanto to pašu grilēto tomātu eļļu, der arī bezaromāta kokosriekstu, sezama vai rapšu eļļa)
  • Kūpinātās paprikas pulveris pēc garšas (nopērkams Tiger)
  • Svaigi malti melnie pipari vai indiešu garšvielu maisījums (piemēram, Sabji masala, Hanuman)
  • Pēc izvēles: sausais sojas piens + nedaudz ūdens, sojas krējums vai kokosriekstu piens (daudzums atkarīgs no tā, cik šķidru vai biezu mērci vēlas)

Gatavo:

Sīpolus nomizo un sakapā, sīki sagriež grilētos tomātus, tofu sagriež nelielos kubiciņos.

Pannā uzkarsē eļļu un cep sīpolus, līdz tie sāk brūnēt. Pielej šļuku sojas mērces, visu kārtīgi samaisa, pievieno grilētos tomātus un vēl pacep, līdz sīpoli karamelizējas un paliek tādi, kādi jau nu ir klasiski ceptie sīpoli. Sīpolus un tomātus ieliek bļodiņā, pannu notīra un liek atkal karsēties.

Uzkarsētā eļļā liek tofu kubiņus un cep, līdz brūni. Es piemetu vēl nedaudz melno piparu vai kāda pikanta indiešu garšvielu maisījuma, piemēram, Sabji masala, bet tas tik tāpēc, ka mums ļoti patīk viss, kas ass un pikants. Kad tofu sabrūnējis, atbrīvo uz pannas vietu, kur ieber saulespuķu sēkliņas, tās, kārtīgi maisot, mazliet pacep (uzmanoties, lai nepiedeg!). Pievieno sojas mērci un, jau atkal riktīgi maisot, apcep. Pie tofu un sēkliņām maisa klāt saceptos sīpolus un tomātus, visu vēlreiz uzkarsē, dāsni pievienot kūpinātās paprikas pulveri un kārtīgi samaisa.

Ja gribas klasisko smeķa mērci, šeit arī var apstāties ar gatavošanu, likt zirņus trauciņos, pāri gatavo mērci un ēst. Ja gribas, lai ēdiens būtu mazāk sauss, mērci papildina ar izvēlēto šķidro ingredientu – sauso sojas pienu + ūdeni, kokosriekstu pienu vai sojas/auzu/rīsu krējumu, kārtīgi samaisa, pieber kūpinātās paprikas pulveri un pēdējo reizi uzkarsē. Lej pāri pelēkajiem zirņiem, ĒD.

NOKIA Lumia 800_004367

Zemsvītras piezīmes:

* Ja šķiet, ka šķidrinātai mērcei prasās papildu sātiņš un kreftīgums, var pievienot nedaudz dārzeņu buljona

* Vienu porciju mērces šogad uztaisīju, apceptajam tofu-sīpolu mikslim pielejot iepriekš sagatavoto ķirbju krēmzupu. Izklausās nedaudz dīvaini, protams, bet, kā jau esmu stāstījusi iepriekš, pabieza ķirbju zupa-biezenis ļoti labi aizstāj miltu mērci. Beigās piebēru vēl nedaudz sausā sojas piena pulvera un sanāca ļoti tumīga, sātīga mērce

*Klāt labi derēs svaigi vai mazsālīti gurķīši, kāds cits skābējums/sālījums/marinējums

* Nezin kāpēc šis ir ēdiens, ko gribas ātri aprīt un prasās pēc papildporcijām. Diezgan loģiski, ka mēs visi smagi pārēdāmies. Tāpēc uzmanīgi ar zirņiem un smeķi svētkos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *