Svētku ķēpaušu trifeles

Sākšu jau ar to, ka no sirds ceru, ka visiem bijuši jauki, mīlīgi un garšīgi svētki. :)
Bija man plāns iepostēt kādus svētku galda ēdienus, bet kaut kā sakrita viss kopā tik ļoti, ka nebija laika un galu galā gribējās vairāk svētkus baudīt nekā par tiem rakstīt. Bet šis tas no virtuves stāstiem man ir stāstāms palicis gan, piemēram, Smalko Trifeļu Stāsts. Varbūt, ka  noder arī Jaungada gaidīšanai.

Šogad ģimeniski norunājām nekādas dāvanas nepirkt un tā nu ar Smārtu tikām pie dāvanu pagatavošanas pašu rokām un blenderiem. Doma par smukām, paštaisītām končām gaisā šūpojās jau ilgi, tik vajadzēja sadomāt receptūras. Sarakājos neta apcirkņos un uzgāju daudz interesantu lietu. Beigās noapaļoju trīs idejas, no kurām īstenoju vienu, jo ķēpa bija liela un laika maz. Bet nu es domā, ka izvēlējāmies taisīt garšīgāko, smukāko un veselīgāko no variantiem.

Par pamtu izmantojām šo, lūk, recepti, bet nu beigās sanāca diezgan pārveidot, jo bija citas sastāvdaļas mājās un mēra/sāta sajūta iebēga mežā gatavošanas procesa laikā. Es izmantoju:

2 gl. žāvēto plūmju
1 gl. lielo, tumšo rozīņu
1/2 gl. dateļu
4 gl. mandeļu
2  gl. kakao
6 ēd.k. kļavu sīrupa
apm. tējk. mandeļu esences
2 ēd. k. sojas saldā krējuma

apviļāšanai:
kakao, kokosa skaidiņas, smalcināti valrieksti

Darīju es tā, ka ņēmu kārtīgi nomērcētas (labi uz nakti atstāt mērcēties) plūmes un rozīnes, blanšētas, no miziņām attīrītas mandeles, dateles un kļavu sīrupu. To visu samaisīju palielā bļodā un pa porcijām blendēju kopā. Ja ir ļoti spēcīgs un labs blenderis (vai ja kādam šeit ir īpaša laime būt leģendārā Vitamix īpašniekam), noteikti visu var kopā blendēt, bet es neuzdrošinājos.

Iegūto augļu/riekstu masu  liku bļodā atpakaļ un iemaisīju kakao (šeit lielisko noderētu arī karobas) pulveri.
Es vēl pieliku pāris karotes sojas saldā krējuma, jo parastajās trifelēs tak saldā krējuma ļoti daudz un par sliktu nākt tāda lieta nevar. Un vēl piepilināju mazliet mandeļu esences.
Visu smuki samaisīju un sāku viļāt mazas bumbiņas, ko pēc tam izvārtīju trīs veidu āriņās – kakao pulverī, kokosa skaidiņās un sasmalcinātos valriekstos.
Iegūtās bumbiņas saliku uz cepamplāts, kurā ieklāts cepampapīrs un iekārtoju ledusskapī. Nākamajā rītā bumbiņas bija smuki sacietējušas un ļoti, ļoti garšīgas. Tas gan mani nepārsteidza, jo šī lieta nu reiz nav negaršīga un/vai neēdama nevienā no gatavošanas stadijām.

Zemstrīpa piezīmes:
Ar sastāvdaļām un proporcijām reiz nu ir tā, ka var improvizēt kā un cik vien gribas. Receptē, pēc kuras vadījos, piemēram, ieteikts pieturēties pie pusi uz pusi, kur puse ir kopējā riekstu masa un otra puse ir kopējā žāvēto augļu/ogu masa. un tad kakao būtu puse no tās puses. Bet noteikti, ka var maisīt kopā visu, ko sirds kāro.

Nākamreiz varētu plūmes/rozīnes pamērcēt rumā nevis ūdenī. Tad nekādai esencei nebūtu vietas un vajadzības manā bļodā un trifeles sanāktu ar īstu “odziņu”, kā smejies. Ū! un jāpamēģina šokolādē ieglazēt arī!

Vēl viena lieta, ko sapratu – nākamreiz notiekti mandeles ielikšu mērcēties uz nakti tāpat kā plūmes un rozīnes, jo tad noteikti miziņas nāks nost daudz, daudz vieglāk. Un vispār – likšu visus riekstus un augļus uz nakti mērcēties. Jo ir tak gudri ļaudis, kas tā tik vien dara un citiem arī to iesaka.

Un vēl iesaku labi daudz konču sataisīt, jo ir ļoti, ļoti garšīgi. Un konču saņēmēji bija ļoti priecīgi, vai vismaz izlikās, ka ir priecīgi, kas lai zina. Katrā ziņā, smaidīgas sejas mēs redzējām.

Un, un! Lai gan skaitās, ka jaunām sievietēm ēdienu klājas saukt tikai par garšīgu, nevis veselīgu, atcerieties gan, ka šis nu pārmaiņas pēc būs īsti veselīgs un  spēcinošs našķis.

3 Comments

  1. Līga says:

    ir kaut kāds kopīgais vilnis atkal, klau! aizvakar aizsapņojos par trifeļu mājās taisīšanu! wow. man liekas, tu dzīvo manā galvā, vai otrādi.

  2. Pingback: pīrādziņu mīkla no delfu apcirkņiem « marta ram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *